Publicat 25/09/2020 21:18

L'informe de la Generalitat deixa en mans de Torrent el calendari electoral després de la inhabilitació

El cessament de Torra es far efectiu quan rebi la notificació de la sentncia

BARCELONA, 25 set. (EUROPA PRESS) -

El president del Parlament, Roger Torrent, tindr marge per activar el rellotge de les eleccions i per ajustar el calendari electoral després de la possible inhabilitació del president de la Generalitat, Quim Torra, segons l'informe del Gabinet Jurídic de la Generalitat sobre les conseqüncies d'aquesta inhabilitació, recollit per Europa Press.

Com estableix la Llei de Presidncia, en fer-se efectiva la inhabilitació, s'obre un termini de 10 dies perqu Torrent inici una ronda de contactes amb els grups per proposar un nou candidat per substituir Torra, per, en el probable cas que no hi hagi cap candidat possible, l'informe estableix que el Parlament haur de convocar un ple per comunicar-ho, la qual cosa equivaldria a una investidura fallida i engegaria el termini de dos mesos per a la convocatria automtica d'eleccions.

No obstant aix, l'informe jurídic de la Generalitat assenyala que Torrent no est obligat a convocar aquest ple just en acabar el termini de 10 dies, sinó que podria tenir dies de marge, la qual cosa permetria poder ajustar el calendari de les eleccions i, per exemple, fer-les coincidir en diumenge.

"El cmput dels dos mesos previs a la dissolució del Parlament podria no comenar automticament a partir del 11 dia del 'fet 'causant', sinó que, de fet, com diu la norma, comena després de la votació en ple d'una investidura fallida, que pot ser més enll dels 10 dies", argumenta l'informe.

Després d'aquest ple equivalent a una investidura fallida s'obriria el termini de dos mesos que, si no s'investeix a cap president, es convocarien eleccions de manera automtica a través d'un decret que signaria el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragons, en funcions de president interí.

L'informe aclareix que aquesta signatura no és una decisió d'Aragons, sinó que simplement ha de "constatar" que s'ha esgotat el termini sense que hi hagi un nou president i, com marca la llei, es convoquen eleccions de manera automtica als 54 dies, com marca la Loreg.

CESSAMENT DE TORRA

Un altre dels aspectes que aborda l'informe és en quin moment es fa efectiva la inhabilitació de Torra i el Gabinet jurídic de la Generalitat conclou que és quan Torra rebi la notificació de la sentncia ferma per part del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

Després d'aquest moment, per donar seguretat jurídica, el cessament de Torra es publicar en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) --amb la signatura del president del Govern, Pedro Sánchez, i el Rei Felipe VI-- i en el Diari Oficial de la Generalitat (Dogc) de manera simultnia.

Posteriorment, el Govern publicar un altre decret en el Dogc en el qual establir que Torra és substitut de manera interina per Aragons i, per tant, assumeix les funcions de president de la Generalitat, amb les limitacions que marca la llei a un Executiu en funcions, com la impossibilitat de convocar eleccions o modificar el Govern.

No obstant aix, cabria la possibilitat que en posteriors decrets Aragons podria delegar funcions del president en altres consellers.

PERSONAL EVENTUAL

L'informe també determina en quina situació es trobar el personal de la Generalitat que pugui quedar afectat per la inhabilitació del president i conclou que mantindran els seus llocs de treball perqu "seguiran sent necessaris per dur a terme el despatx ordinari dels assumptes públics".

També fa referncia concreta al personal eventual que presta serveis al president i considera que el seu nomenament va ser competncia de la Conselleria de Presidncia, per la qual cosa tampoc quedaria afectat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés