Publicat 18/11/2019 19:00:35 +01:00CET

L'INE seguirà la pista dels telèfons mòbils dels espanyols des d'avui fins dijous

MADRID, 18 nov. (EUROPA PRESS) -

L'Institut Nacional d'Estadística (INE) seguirà la pista dels telèfons mòbils dels espanyols des d'avui fins el dijous que ve, 21 de novembre, gràcies a l'acord que va aconseguir amb Vodafone, Movistar i Orange amb l'objectiu d'obtenir informació sobre la mobilitat dels ciutadans.

Les dades telefòniques que facilitaran les operadores a l'INE seran completament anònimes i el seguiment comprendrà en total vuit dies: els quatre que van des d'avui fins dijous (tots ells dies laborables); el 24 de novembre (diumenge); 25 de desembre (festiu); el 20 de juliol, i el 15 d'agost.

D'aquesta manera, es podrà obtenir informació sobre la mobilitat dels espanyols en dies de feina, en diumenge, en alguns moments de l'estiu i en un festiu tan destacat com el dia de Nadal, quan moltes famílies es reuneixen per celebrar aquesta festa.

Les dades que proporcionaran les operadores no són posicionals, és a dir, no consistiran a donar la posició dels telefónos mòbils, sinó en el recompte de terminals que hi hagi en un lloc a una hora determinada. D'aquesta manera, no s'entra en col·lisió amb la Llei de protecció de dades.

Amb la informació obtinguda es podrà, per exemple, saber on es desplaça la població per treballar o a quines parts d'Espanya es viatja quan s'agafa vacances, la qual cosa al seu torn proporciona informació sobre els transports i serveis públics que podrien millorar-se.

L'INE va explicar que la metodologia d'aquest estudi sobre mobilitat divideix el territori nacional en unes 3.200 cel·les, cadascuna d'elles amb almenys 5.000 residents.

Per a cada cel·la, l'organisme estadístic rebrà informació dels tres principals operadors de telefonia mòbil d'Espanya sobre quants terminals es troben en aquesta cel·la en diversos moments del dia. Aquesta informació es limitarà a un recompte de terminals que serà proporcionada a l'INE en forma de taules de resultats.

Per això, Estadística va deixar clar en el seu moment que "els operadors no facilitaran dades individuals sobre números de telèfon, ni sobre els titulars de les línies, per la qual cosa en cap cas l'INE podrà rastrejar la posició de cap terminal".

L'INE va recalcar així mateix que es tracta d'una estadística sotmesa, com totes les que elabora, a la Llei de la funció estadística pública, que garanteix el secret estadístic i que compleix amb tots els requeriments de la Llei de protecció de dades.