Actualitzat 23/09/2021 13:40

L'INE rebaixa l'avanç del PIB del segon trimestre a l'1,1% per una baixa acceleració del consum

Archivo - Arxiu - Imatge de recurs de monedes i bitllets d'euro
EUROPA PRESS - Archivo

L'economia espanyola dispara el seu avanç interanual fins al 17,5%, el més alt de la sèrie, però també per sota de l'esperat

MADRID, 23 set. (EUROPA PRESS) -

L'economia espanyola va créixer un 1,1% el segon trimestre de l'any i torna a valors positius després d'haver registrat el primer trimestre una reculada del 0,6% a causa de l'impacte de la tercera onada de la covid i la borrasca Filomena, segons dades de la comptabilitat nacional que ha publicat aquest dijous l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Aquest creixement trimestral de l'1,1% és 1,7 punts inferior a la dada que va avançar l'organisme estadístic a final de juliol, quan va projectar un augment del PIB del 2,8% per al període abril-juny, afectat per la tercera onada de la covid.

En taxa interanual, el PIB es va disparar un 17,5% després de l'aturada del 2020 i el primer trimestre d'aquest any per l'impacte de la pandèmia. Aquesta taxa és 21,7 punts superior a la del primer trimestre i és la més elevada de la sèrie històrica, tot i que es troba 2,3 punts per sota de l'estimada inicialment per l'INE (19,8%).

La demanda nacional va sumar 17,3 punts al PIB interanual, xifra 20,3 punts superior a la del primer trimestre i la més alta de la sèrie, mentre que la demanda externa va tenir una aportació de dues dècimes, 1,4 punts més que el trimestre anterior.

L'INE explica que en l'avanç de dades del segon trimestre publicat a final de juliol la majoria dels indicadors sobre l'evolució econòmica del trimestre oferien resultats fins al maig. Els resultats que Estadística ha publicat aquest dijous ja incorporen tots els indicadors estadístics que marquen l'evolució econòmica del segon trimestre i inclou, a més, les sèries revisades des del primer trimestre del 2018.

"En l'anàlisi de les revisions dels agregats macroeconòmics sobre els resultats avançats s'ha de tenir present la dificultat inherent al mesurament de la conjuntura a la qual ens anem enfrontant des del primer trimestre del 2020. És un període de grans i ràpids canvis en l'evolució a curt termini de l'activitat econòmica que, tant pel seu origen com per la seva magnitud, suposen un desafiament estadístic sense precedents", assenyala l'INE.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés