Publicat 14/5/2019 10:12:55CET

L'INE confirma que la Setmana Santa va accelerar a Espanya l'IPC del mes d'abril fins a l'1,5%

EPDATA

MADRID, 14 Maig (EUROPA PRESS) -

L'Índex de Preus de Consum (IPC) va pujar un 1% a l'abril en relació amb el mes anterior i va elevar dues dècimes la seva taxa interanual, fins a l'1,5%, el seu tercer repunt consecutiu després del mes de febrer i el seu nivell més alt des del passat mes de novembre, segons les dades definitives que ha publicat aquest dimarts l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Estadística ha atribuït el repunt de la taxa interanual de l'IPC del mes d'abril a l'encariment dels paquets turístics, dels serveis d'allotjament i del transport aeri de passatgers. Cal tenir en compte que la Setmana Santa s'ha celebrat aquest any a l'abril i que el 2018 va caure al març.

La taxa interanual de l'abril és la 32a taxa positiva que encadena l'IPC interanual i implica que els preus són avui un 1,5% superiors als de fa un any. Amb la dada de l'abril, l'IPC suma sis mesos consecutius amb taxes interanuals inferiors al 2%.

La inflació subjacent, que no inclou els preus dels productes energètics ni dels aliments no elaborats, va augmentar dues dècimes a l'abril, fins al 0,9%, amb la qual cosa se situa sis dècimes per sota de la de l'IPC general.

En el quart mes de l'any, l'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCA) va situar la seva taxa anual en l'1,6%, tres dècimes més que al març.

Segons l'INE, entre els grups que van contribuir a l'abril a l'acceleració de la taxa interanual de l'IPC es troben l'oci i la cultura, que va elevar gairebé dos punts la seva taxa anual, fins al 0,3%, pels paquets turístics; hotels, cafès i restaurants, la taxa anual dels quals va augmentar mig punt, fins al 2,3%, pels serveis d'allotjament; i el transport, que va incrementar dues dècimes la seva taxa anual, fins al 3,2%, per l'encariment del transport aeri de passatgers.

Per contra, es van registrar descensos en els aliments i begudes no alcohòliques, la taxa interanual de les quals va baixar una dècima, fins al 0,8%, per l'abaratiment de les fruites i l'augment inferior dels preus del peix respecte a l'any anterior, i en les comunicacions, que van retallar més d'un punt la seva taxa interanual, fins al 0,1%, pel manteniment dels preus de telefonia i fax.

LA PUJADA MÉS ELEVADA EN UN MES D'ABRIL DES DEL 2017

En termes mensuals, l'IPC va avançar un 1% a l'abril, l'alça més destacada d'aquest mes des del 2017, quan els preus van augmentar també un 1%.

Aquest repunt es deu principalment als augments de preu del vestit i el calçat (+10,5%) per la nova temporada primavera-estiu; del transport (+1,3%) per les gasolines i el transport aeri; dels hotels (+0,9%) pels serveis d'allotjament i la restauració, i de l'oci i la cultura (+0,9%) pels paquets turístics.

En sentit contrari, el grup d'habitatge va retallar els seus preus un 0,2% a l'abril en relació amb el mes anterior per l'abaratiment del gas.

PUJA LA TAXA INTERANUAL A TOTES LES COMUNITATS MENYS A GALÍCIA

La taxa anual de l'IPC va augmentar a l'abril a totes les comunitats autònomes menys a Galícia, on es va mantenir en l'1,4%. Els repunts més elevats, de quatre dècimes, es van registrar a l'Aragó, Navarra i La Rioja, i els menors, d'una dècima, a Andalusia, Astúries, les Balears i la Comunitat Valenciana.

Les regions que presentaven a l'abril les taxes anuals més elevades de l'IPC van ser Navarra (2,1%), Castella i Lleó i Madrid (1,8% en tots dos casos), mentre que les Canàries va registrar la taxa més baixa (0,9%).

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.