Publicat 26/03/2024 09:08

L'INE confirma que el PIB va créixer un 2,5% al 2023 després d'accelerar al 0,6% en el quart trimestre

Archivo - Monedes i bitllets d'euro
EUROPA PRESS - Archivo

MADRID, 26 març (EUROPA PRESS) -

L'economia espanyola va créixer un 2,5% al 2023, una dècima més de l'esperat pel Govern, després d'anotar-se en la darrera cambra de l'any un repunt trimestral del 0,6%, dues dècimes més que en el trimestre anterior, segons la Comptabilitat Nacional publicada aquest dimarts per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), les dades de la qual coincideixen amb els avançats a finals de gener.

D'aquesta manera, l'economia espanyola va encadenar al 2023 el seu tercer creixement anual consecutiu, encara que el de l'any passat ha estat el més moderat d'aquest període: al 2021, el PIB va avançar un 6,4%, al 2022 va créixer un 5,8% i ara ha suavitzat el seu impuls fins al 2,5%. Aquests tres anys de creixement s'han produït després del descens històric del PIB de l'11,2% provocat per la irrupció del coronavirus.

La demanda nacional va aportar 1,7 punts al creixement del PIB al 2023, xifra 1,2 punts inferior a la del 2022, mentre que la demanda externa va contribuir amb vuit dècimes, 2,1 punts per sota de l'exercici anterior.

El PIB a preus corrents es va situar al 2023 en 1.461.889 milions d'euros, un 8,6% més que al 2022.

En taxa interanual, el PIB del quart trimestre del 2023 va créixer un 2%, la qual cosa suposa una dècima més que en el trimestre precedent (1,9%), hagut d'exclusivament a l'aportació de la demanda interna (2,1 punts), ja que el sector exterior va presentar una contribució negativa d'una dècima.

En termes intertrimestrales, l'economia espanyola va trepitjar l'accelerador a l'última cambra de l'any en créixer un 0,6%, dues dècimes més que en el trimestre anterior. D'aquest percentatge, 0,4 punts van ser aportats per la demanda nacional i una dècima per la demanda externa.

Segons Estadística, les hores treballades van augmentar un 2,8% interanual en el quart trimestre de l'any passat i l'ocupació, mesurat en termes de llocs equivalents a temps complet, va avançar un 3,9%, per sobre dels creixements de l'1,9% i del 3,3%, respectivament, registrats en el tercer trimestre.

El ministre d'Economia, Comerç i Empresa, Carlos Cuerpo, ha subratllat que les dades definitives de creixement del 2023 publicats avui per l'INE "confirmen, un cop més, la bona marxa de l'economia espanyola".

"Davant les prediccions catastrofistes i els relats esbiaixats, les xifres són clares i incontestables", ha dit Cos, que ha destacat que el creixement del 2,5% assolit és 2023 és "més de 5 vegades superior al de la mèdia de la zona euro i el més elevat entre les principals economies europees".
www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés