Actualitzat 15/01/2020 17:17 CET

L'INE confirma que l'IPC va tancar el 2019 en el 0,8%, el valor més baix des del 2015

EPDATA

MADRID, 15 gen. (EUROPA PRESS) -

L'índex de preus al consum (IPC) va baixar un 0,1% al desembre en relació amb el mes anterior i va elevar quatre dècimes la taxa interanual, fins al 0,8%, el valor més alt des del maig i el més baix a tancament d'any des de l'exercici del 2015, segons les dades que ha publicat aquest dimecres l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Amb aquest avanç de quatre dècimes, l'IPC interanual encadena dos mesos d'increments després que al novembre escalés tres dècimes més. D'aquesta manera, l'IPC tanca el 2019 en el 0,8%, la meitat del que van pujar les pensions amb caràcter general a començament de l'any passat (excepte les mínimes, que van pujar un 3%).

Estadística ha atribuït el repunt de la taxa interanual de l'IPC del desembre a la pujada dels preus dels carburants i, en menys mesura, a la dels preus del transport aeri.

La taxa interanual del desembre és la quarenta taxa positiva que encadena l'IPC interanual i implica que els preus són avui un 0,8% superiors als de fa un any.

La inflació subjacent, que no inclou els preus dels productes energètics ni dels aliments no elaborats, es va mantenir al desembre en l'1%, i es va situar dues dècimes per sobre de l'IPC general.

L'últim mes de l'any passat, l'índex de preus al consum harmonitzat (IPCA) va situar la taxa anual en el 0,8%, tres dècimes més que al novembre.

Segons l'INE, l'evolució de l'IPC interanual al desembre es va deure a l'augment en gairebé quatre punts de la taxa anual del grup de transports, fins al 4%, per l'encariment dels carburants i lubrificants. També hi va influir la pujada del transport aeri de passatgers, que el desembre del 2019 va ser superior a la del 2018.

L'increment en el grup de transport va contrastar amb el descens de la taxa anual del grup d'habitatge de gairebé un punt, fins al -5%, per l'abaratiment de l'electricitat.

EL PEIX I EL MARISC PUGEN PER NADAL

En termes mensuals (desembre del 2019 sobre novembre del mateix any), l'IPC va baixar un 0,1% pel descens de preus del grup d'habitatge (-1,1%) pel cost inferior de l'electricitat; de la roba i el calçat (-2,1%) per la temporada de rebaixes d'hivern; i dels aliments (-0,2%), en què van destacar l'abaratiment de les fruites i la pujada de la carn, els llegums i hortalisses, i el peix i marisc.

Per contra, el grup d'oci i cultura va elevar els preus al desembre un 2% per l'encariment dels paquets turístics, i el transport va registrar un repunt mensual del 0,7% pel cost superior de les gasolines.

Per rúbriques, les que més van elevar els seus preus en taxa mensual van ser el transport públic interurbà (+4%), la carn d'oví (+3,8%) i els llegums i hortalisses fresques (+1,9%). En canvi, els descensos mensuals més pronunciats els van registrar les fruites fresques (-4,7%), la roba de dona i d'home (-2,7% en tots dos casos) i la calefacció, enllumenat i distribució d'aigua (-2,5%).

EL BUTÀ I LA LLUM, EL QUE MÉS VA BAIXAR EL 2019

En taxa interanual, les rúbriques que van patir els descensos de preus més destacats són la calefacció, enllumenat i distribució d'aigua (-11,2%) i olis i grasses (-8,5%). En canvi, els ascensos més elevats de preus durant l'any passat els van experimentar les carns de porcí (+7,2%), el sucre (+5,5%) i les fruites fresques (+5,2%).

En aquest sentit, el que més va baixar de preu el 2019 va ser el butà i el propà (-16,6%); l'electricitat (-16,4%); equips de telefonia mòbil (-13,9%), altres suports informàtics, com discos durs externs i memòries USB (-13,7%), i l'oli d'oliva (-11,4%).

Per contra, el que més es va encarir el 2019 va ser la joieria i bijuteria (+10,5%), els vols internacionals (+9,6%), la gasolina (+8,9%), els vols nacionals (+7,9%) i la carn de porcí (+7,2%).

PUJA L'IPC A TOTES LES COMUNITATS

La taxa anual de l'IPC va pujar al desembre a totes les comunitats autònomes. El repunt més alt de la taxa anual es va registrar a Balears i Castella-la Manxa, amb un avanç de sis dècimes en tots dos casos, mentre que el menor a Andalusia, amb un alça de dues dècimes.

En acabar el 2019, Navarra i País Basc eren les comunitats amb les taxes d'IPC més altes, un 1,3% i un 1,2%, respectivament, mentre que les taxes més baixes corresponien a Astúries i Canàries (0,4% en tots dos casos).

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés