L'INE confirma que l'IPC es va moderar set dècimes al maig, al 0,8%, per la llum i el turisme

Publicat 12/6/2019 10:23:27CET
EpData.- L'IPC de maig, en dades i gràfics
EPDATA

Les patates, el que més puja aquest any (+14,5%), i l'oli, el que més baixa (-13,9%)

MADRID, 12 juny (EUROPA PRESS) -

L'Índex de Preus de Consum (IPC) va pujar un 0,2% al maig en relació amb el mes anterior i va retallar set dècimes la seva taxa interanual, fins al 0,8%, el nivell més baix des del gener del 2018, segons les dades definitives que ha publicat aquest dimecres l'Institut Nacional d'Estadística (INE), que coincideixen amb les que va avançar a finals del mes passat.

Estadística ha atribuït el descens de la taxa interanual de l'IPC del mes de maig a la baixada dels preus de l'electricitat i dels paquets turístics i al fet que els carburants i alguns aliments, com ara les fruites, van pujar menys el mes passat del que ho van fer el maig del 2018.

La taxa interanual del maig és la 33a taxa positiva que encadena l'IPC interanual i implica que els preus són avui un 0,8% superiors als de fa un any. Amb aquesta dada, l'IPC interanual posa fi a tres mesos consecutius d'ascensos i torna a baixar de l'1% per primera vegada des de començaments del 2018.

La inflació subjacent, que no inclou els preus dels productes energètics ni dels aliments no elaborats, va retrocedir dues dècimes al maig, fins al 0,7%, motiu pel qual se situa una dècima per sota de l'IPC general.

En el cinquè mes de l'any, l'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCA) va situar la seva taxa anual en el 0,9%, set dècimes menys que a l'abril.

Segons l'INE, entre els grups que van contribuir a la moderació de la taxa interanual de l'IPC es troben l'habitatge, que va retallar més de dos punts la taxa anual, fins al -0,3%, pel cost inferior de l'electricitat; transport, la taxa anual del qual va baixar gairebé 1,5 punts, fins a l'1,8%, pel comportament dels carburants i l'abaratiment del transport aeri de passatgers; oci i cultura, que va rebaixar 1,5 punts la taxa anual, fins al -1,2%, pels paquets turístics, i els aliments, que van rebaixar tres dècimes la taxa anual, fins al 0,5%, per les fruites i els llegums i hortalisses.

PUJA UN 0,2% AL MES

En termes mensuals, l'IPC va avançar un 0,2% al maig, en relació amb l'increment del 0,9% que va experimentar el maig del 2018.

Aquest repunt es deu principalment als augments de preus del vestit i el calçat (+2,4%) per la temporada primavera-estiu; del transport (+0,5%) per les gasolines, i dels aliments (+0,4%), per l'encariment de les fruites i, en menys mesura, la carn, el peix i el marisc.

Per contra, el grup d'oci i cultura va retallar els preus un 1,5% per l'abaratiment dels paquets turístics, i l'habitatge els va rebaixar en un 0,5% pel cost inferior de l'electricitat.

LES PATATES ES DISPAREN UN 14% EN UN ANY

Per rúbriques, les que més van elevar els preus en taxa mensual van ser les fruites fresques (+4,7%), el calçat de dona (+3,3%), les peces de vestir de dona (+3,2%) i la roba de nen i nadó (+2,8%).

Per contra, els descensos mensuals més destacats es van registrar en els llegums i hortalisses fresques (-5,6%), transport públic interurbà (-2,2%) i calefacció, enllumenat i distribució d'aigua (-1,2%).

En taxa interanual, les rúbriques que experimenten els descensos més importants de preus són els olis i grasses (-13,9%), les fruites fresques (-6%) i el transport públic interurbà (-4,6%).

D'altra banda, els ascensos més elevats de preus aquest any els experimenten les patates i els seus preparats (+14,5%), els llegums i hortalisses fresques (+4,8%) i el peix fresc i congelat (+3,2%).

BAIXA L'IPC INTERANUAL A TOTES LES COMUNITATS

La taxa anual de l'IPC va baixar al maig a totes les comunitats autònomes. Els descensos més destacats es van registrar a Castella-la Manxa (nou dècimes menys) i l'Aragó i Navarra (vuit dècimes). Per la seva banda, Cantàbria va experimentar la reculada més gran de l'IPC, amb una baixada de cinc dècimes en la seva taxa anual.

Les regions que presentaven al maig les taxes anuals més elevades d'IPC van ser Navarra (1,3%) i Castella i Lleó, Madrid i La Rioja (1,1% en els tres casos), mentre que les Canàries va registrar la taxa més baixa (0,2%).