Publicat 11/10/2019 14:07:31 +02:00CET

L'INE confirma que l'IPC es va moderar al 0,1% al setembre per la llum i les gasolines

Variació interanual de l'IPC, setembre del 2019 (INE).
EPDATA

L'electricitat, el que més baixa durant el darrer any (-17,1%), juntament amb l'oli d'oliva (-16,5%)

MADRID, 11 oct. (EUROPA PRESS) -

L'Índex de Preus de Consum (IPC) no va experimentar cap variació al setembre en relació amb el mes anterior, i va retallar dues dècimes la seva taxa interanual, fins al 0,1%, el seu nivell més baix des de l'agost del 2016, segons les dades definitives que ha publicat l'Institut Nacional d'Estadística (INE) aquest divendres, que coincideixen amb les que es van avançar a finals del mes passat.

Estadística ha atribuït el descens de la taxa interanual de l'IPC de setembre a l'abaratiment de l'electricitat, el gas, els carburants, els automòbils, i alguns aliments, com ara les llegums i hortalisses i el pa i els cereals.

La taxa interanual de setembre és la trentasetena taxa positiva que encadena l'IPC interanual i implica que els preus ara són un 0,1% superiors als de fa un any.

Amb la dada de setembre, l'IPC interanual segueix el camí a la baixa després que a l'agost baixés dues dècimes més i se situés en el 0,3%.

La inflació, que no inclou els preus dels productes energètics ni dels aliments no elaborats, va augmentar una dècima al setembre, fins a l'1%, amb el qual se situa gairebé un punt per sobre de l'IPC general.

En el novè mes de l'any, l'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCA en castellà) va situar la seva taxa anual en el 0,2%, dues dècimes menys que a l'agost.

Segons l'INE, entre els grups que van contribuir al setembre al descens de la taxa interanual de l'IPC es troben l'habitatge, que va retallar 1,5 punts la seva taxa anual, fins al -4,8%, per l'abaratiment de l'electricitat i del gas; el transport, la taxa anual del qual va baixar dues dècimes, fins al 0,0%, pel cost més baix dels carburants i dels automòbils; i els aliments, que van reduir la seva taxa anual una dècima, fins al 0,9%, per l'abaratiment de llegums, hortalisses, pa i cereals, i per l'estabilitat dels preus del peix i marisc. En canvi, les fruites es van encarir al setembre.

ELS PREUS S'ESTANQUEN

En termes mensuals, l'IPC es va estancar al setembre a causa de les pujades de preus del vestit i el calçat (+5,4%) per l'inici de la temporada d'hivern, i al transport, que va elevar els preus un 0,2% que s'ha degut principalment a l'encariment dels carburants per a vehicles personals.

Per contra, el grup d'oci i cultura va retallar els preus al setembre un 3,1% per l'abaratiment dels paquets turístics; l'habitatge els va reduir un 0,5% pel menor cost de l'electricitat, i el grup d'aliments va abaratir els seus preus un 0,1% pel pa i els cereals.

L'ELECTRICITAT ÉS UN 17% MÉS BARATA QUE FA UN ANY

Per rúbriques, les que més van elevar els seus preus en taxa mensual van ser les peces de vestir d'home (+8,8%), complements i reparacions de peces de vestir (+8,2%), i el calçat infantil (+7%).

Per contra, els descensos mensuals més significants es van registrar en les patates i els seus preparats (-3,4%), el turisme i l'hoteleria (-1,9%) i calefacció, enllumenat i distribució d'aigua (-1,1%).

En taxa interanual, les rúbriques que experimenten els descensos de preus més importants són els olis i greixos (-12,8%), calefacció, enllumenat i distribució d'aigua (-10,8%) i fruites fresques (-4,6%).

Per contra, els ascensos de preus més elevats d'aquest any els experimenten les llegums i hortalisses fresques (+7,2%), les patates i els seus preparats (+6%) i la carn de porcí (+4,6%).

L'electricitat mostra el descens més destacat de preus (-17,1%), seguit de l'oli d'oliva (-16,5%), altres suports informàtics (-16,3%), butà i propà (-11,9%) i equips de telefonia mòbil (-10,4%). Per contra, les pujades més grans corresponen a altres carns (+7,5%), vols nacionals (+7,4%), patates (+7,3%), llegums i hortalisses (+7,2%) i joieria i bijuteria (+6,4%).

BAIXA L'IPC INTERANUAL A 15 COMUNITATS

La taxa anual de l'IPC va baixar al setembre a totes les comunitats autònomes menys a Balears i Canàries, on es va mantenir sense canvis. El descens més significatiu es va registrar a Extremadura, amb una reculada de quatre dècimes, i els més lleus a Múrcia i el País Basc, amb disminucions d'una dècima.

Les regions que presentaven al setembre les taxes anuals més elevades d'IPC van ser Navarra (0,7%) i País Basc (0,5%). Per la seva banda, les comunitats autònomes de Múrcia, Comunitat Valenciana, Astúries, Castella-la Manxa, Galícia i Extremadura i les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla van presentar en el novè mes de l'any taxes negatives de preus.

el més llegit

 1. 1

  Troben un refugi de la Guerra Civil durant les obres d'una escola en l'Hospitalet (Barcelona)

 2. 2

  Crema un autobús sense causar ferits a Castelldefels (Barcelona)

 3. 3

  Les festes de Gràcia de Barcelona seran virtuals i sense concurs de carrers

 4. 4

  El Parlament declara que "Catalunya és republicana" i que no reconeix a cap Rei

 5. 5

  Successos.- Mor un ciclista atropellat per un cotxe a Sant Pere de Vilamajor (Barcelona)