Actualitzat 14/5/2020 10:55:39 +00:00 CET

L'INE confirma l'entrada de l'IPC en taxes negatives després de situar-se en el -0,7%

EPDATA

MADRID, 14 maig (EUROPA PRESS) -

L'índex de preus de consum (IPC) va pujar un 0,3% a l'abril respecte al març i va retallar set dècimes la taxa interanual, fins al -0,7%, la qual cosa va fer entrar l'indicador en taxes negatives per primera vegada des de l'agost del 2016, segons ha confirmat l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Amb aquesta caiguda de set dècimes, l'IPC interanual encadena tres mesos de reculades. L'organisme estadístic ha atribuït aquesta disminució a l'abaratiment dels carburants i combustibles, i de l'electricitat i el gasoil per a calefacció.

L'INE ha explicat que la declaració de l'estat d'alarma ha provocat una situació "inèdita" en l'elaboració de l'IPC del mes d'abril, perquè és la primera vegada que una part considerable dels béns i serveis de consum no estan disponibles o només ho estan en línia.

A més, la recollida dels preus s'ha fet íntegrament per mètodes telemàtics i s'han hagut d'estimar el 30% dels preus. A causa del confinament, l'INE ha elaborat dues agregacions especials en les quals recull l'efecte en els preus dels béns i serveis que la majoria de les llars ha continuat consumint.

ELS ALIMENTS FRESCOS S'ENCAREIXEN UN 2,6% RESPECTE AL MARÇ

Els preus dels productes inclosos en el 'grup especial béns covid-19', en el qual figuren els productes d'alimentació, begudes, tabac, neteja de la llar, menjar per a animals i cura personal, augmenten un 1,1% a l'abril respecte al mes anterior.

Dins d'aquest grup, els aliments frescos es van incrementar un 2,6%, en què destaquen les llegums i les hortalisses fresques, que van pujar un 10,4% respecte al març; el marisc fresc (+3,5%), el peix fresc (+2,7%) i les patates (+2,6%). El descens més destacat el va experimentar la carn d'oví (-2,1%).

Els aliments envasats, d'altra banda, van pujar un 0,7% en taxa mensual en comparació amb el mes anterior, a causa fonamentalment de l'increment del preu de les pizzes (+3,6%), i les pastes alimentoses i els sucs de fruites (+2,5%).

A més, els preus del 'grup especial serveis covid-19', en el qual figuren els serveis de lloguer d'habitatge i garatge, la distribució d'aigua, clavegueram, recollida d'escombraries, despeses comunitàries, electricitat, gas, gasoil per a calefacció, telefonia, música i televisió en 'streaming', assegurances, comissions bancàries i serveis funeraris, van disminuir un 1,5% a l'abril respecte al març.

Contador