Actualitzat 12/4/2019 9:12:08 +00:00 CET

L'INE confirma l'acceleració de l'IPC al març a Espanya fins a l'1,3% per les gasolines i la llum

EpData.- L'IPC confirmat de març, en dades i gràfics
EPDATA

MADRID, 12 Abr. (EUROPA PRESS) -

L'Índex de Preus de Consum (IPC) va augmentar un 0,4% al març en relació al mes anterior i va elevar dues dècimes la seva taxa interanual, fins a l'1,3%, el segon repunt consecutiu després de la del febrer i el seu nivell més alt des del passat mes de novembre, segons les dades definitives que ha publicat aquest divendres l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Estadística ha atribuït el repunt de la taxa interanual de l'IPC del mes de març a l'encariment de les gasolines i a l'evolució del preu de l'electricitat, que el mes de març del 2018 va descendir més del que ho ha fet aquest any.

La taxa interanual del març és la 31a taxa positiva que encadena l'IPC interanual i implica que els preus són avui un 1,3% superiors als de fa un any. Amb aquesta dada, l'IPC suma cinc mesos consecutius amb taxes interanuals inferiors al 2%.

La inflació subjacent, que no inclou els preus dels productes energètics ni dels aliments no elaborats, es va mantenir al març en el 0,7%, amb la qual cosa se situa sis dècimes per sota de la de l'IPC general.

En el tercer mes de l'any, l'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCA) va situar la seva taxa anual en l'1,3%, dues dècimes més que al febrer.

Segons l'INE, entre els grups que van contribuir al març a l'acceleració de la taxa interanual de l'IPC es troben el transport, que va elevar més d'un punt la seva taxa anual, fins al 3%, pels carburants, i l'habitatge que va augmentar també més d'un punt, fins al 2,1%, pel comportament dels preus de l'electricitat.

Per contra, es van registrar descensos en els aliments i begudes no alcohòliques, la taxa interanual dels quals va baixar cinc dècimes, fins al 0,9%, per l'abaratiment de les fruites i els llegums i hortalisses.