L'INE confirma l'acceleració de l'IPC al febrer fins a l'1,1% per les gasolines i els aliments

EpData.- L'IPC confirmat de febrer, en dades i gràfics
EPDATA
Publicat 13/3/2019 10:44:55CET

Les patates, el que més puja aquest any (+13,8%), i l'oli, el que més baixa (-13,4%)

MADRID, 13 Març (EUROPA PRESS) -

L'Índex de Preus de Consum (IPC) va augmentar un 0,2% al febrer en relació amb el mes anterior i va elevar una dècima la seva taxa interanual, fins a l'1,1%, segons les dades definitives que ha publicat aquest dimecres l'Institut Nacional d'Estadística (INE), que coincideixen amb les que va avançar a finals del mes passat.

Estadística ha atribuït el repunt de la taxa interanual de l'IPC del mes de febrer a l'encariment de les gasolines i de determinats aliments, com els llegums i hortalisses.

La taxa interanual del febrer és la trentena taxa positiva que encadena l'IPC interanual i implica que els preus siguin avui un 1,1% superiors als de fa un any. Amb la dada del febrer, l'IPC suma quatre mesos consecutius amb taxes interanuals inferiors al 2%.

La inflació subjacent, que no inclou els preus dels productes energètics ni dels aliments no elaborats, va disminuir una dècima al febrer, fins al 0,7%, la seva taxa més baixa des del juliol del 2016. D'aquesta manera, la subjacent se situa quatre dècimes per sota de la taxa d'IPC general.

En el segon mes de l'any, l'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCA) va situar la seva taxa anual en l'1,1%, una dècima més que al gener.

Segons l'INE, entre els grups que van contribuir a l'acceleració de la taxa interanual de l'IPC al febrer es troben el transport, que va elevar dos punts la seva taxa anual, fins a l'1,8%, pels carburants, i els aliments i begudes no alcohòliques, la taxa anual de les quals va augmentar cinc dècimes, fins a l'1,4%, pels llegums i hortalisses fresques i l'evolució dels preus del peix i el marisc.

Per contra, es van registrar descensos en les taxes anuals dels grups d'habitatge, oci i cultura i comunicacions. En concret, la taxa interanual del grup d'habitatge va baixar un punt i mig, fins al 0,9%, per l'abaratiment de l'electricitat; la d'oci i cultura va disminuir set dècimes, fins al -1,6%, per l'augment inferior dels preus dels paquets turístics respecte al mes de febrer del 2018, i la de comunicacions va retrocedir més d'un punt, fins a l'1,5%, a causa que els preus de la telefonia van pujar més el 2018 del que ho van fer aquest any.

PUJA LA TAXA INTERANUAL A DEU COMUNITATS

La taxa anual de l'IPC va augmentar al febrer a deu comunitats autònomes, va baixar a les Canàries i es va mantenir a les Balears, Múrcia, Extremadura, la Comunitat Valenciana, Aragó i La Rioja. Els repunts més destacats, de tres dècimes, es van registrar a Castella-la Manxa, Navarra i el País Basc.

Les regions que presentaven al febrer les taxes anuals més significatives de l'IPC van ser Navarra (1,6%) i Madrid (1,5%), mentre que Múrcia va registrar la taxa més baixa (0,6%).

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.