Publicat 13/3/2019 10:44:55 +01:00CET

L'INE confirma l'acceleració de l'IPC al febrer fins a l'1,1% per les gasolines i els aliments

EpData.- L'IPC confirmat de febrer, en dades i grfics
EPDATA

Les patates, el que més puja aquest any (+13,8%), i l'oli, el que més baixa (-13,4%)

MADRID, 13 mar� (EUROPA PRESS) -

L'Índex de Preus de Consum (IPC) va augmentar un 0,2% al febrer en relació amb el mes anterior i va elevar una dcima la seva taxa interanual, fins a l'1,1%, segons les dades definitives que ha publicat aquest dimecres l'Institut Nacional d'Estadística (INE), que coincideixen amb les que va avanar a finals del mes passat.

Estadística ha atribut el repunt de la taxa interanual de l'IPC del mes de febrer a l'encariment de les gasolines i de determinats aliments, com els llegums i hortalisses.

La taxa interanual del febrer és la trentena taxa positiva que encadena l'IPC interanual i implica que els preus siguin avui un 1,1% superiors als de fa un any. Amb la dada del febrer, l'IPC suma quatre mesos consecutius amb taxes interanuals inferiors al 2%.

La inflació subjacent, que no inclou els preus dels productes energtics ni dels aliments no elaborats, va disminuir una dcima al febrer, fins al 0,7%, la seva taxa més baixa des del juliol del 2016. D'aquesta manera, la subjacent se situa quatre dcimes per sota de la taxa d'IPC general.

En el segon mes de l'any, l'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCA) va situar la seva taxa anual en l'1,1%, una dcima més que al gener.

Segons l'INE, entre els grups que van contribuir a l'acceleració de la taxa interanual de l'IPC al febrer es troben el transport, que va elevar dos punts la seva taxa anual, fins a l'1,8%, pels carburants, i els aliments i begudes no alcohliques, la taxa anual de les quals va augmentar cinc dcimes, fins a l'1,4%, pels llegums i hortalisses fresques i l'evolució dels preus del peix i el marisc.

Per contra, es van registrar descensos en les taxes anuals dels grups d'habitatge, oci i cultura i comunicacions. En concret, la taxa interanual del grup d'habitatge va baixar un punt i mig, fins al 0,9%, per l'abaratiment de l'electricitat; la d'oci i cultura va disminuir set dcimes, fins al -1,6%, per l'augment inferior dels preus dels paquets turístics respecte al mes de febrer del 2018, i la de comunicacions va retrocedir més d'un punt, fins a l'1,5%, a causa que els preus de la telefonia van pujar més el 2018 del que ho van fer aquest any.

PUJA LA TAXA INTERANUAL A DEU COMUNITATS

La taxa anual de l'IPC va augmentar al febrer a deu comunitats autnomes, va baixar a les Canries i es va mantenir a les Balears, Múrcia, Extremadura, la Comunitat Valenciana, Aragó i La Rioja. Els repunts més destacats, de tres dcimes, es van registrar a Castella-la Manxa, Navarra i el País Basc.

Les regions que presentaven al febrer les taxes anuals més significatives de l'IPC van ser Navarra (1,6%) i Madrid (1,5%), mentre que Múrcia va registrar la taxa més baixa (0,6%).

el més llegit

 1. 1

  Prohibit entrar i sortir de Lleida i 7 municipis més del Segrià des de mitjanit pel coronavirus

 2. 2

  Fiscalia de Lleida s'oposa al nou confinament a diversos municipis pel coronavirus

 3. 3

  Coronavirus.- Uns 300 concentrats a Lleida contra el confinament de diversos municipis

 4. 4

  Fiscalía de Lleida se opone al nuevo confinamiento en varios municipios por el coronavirus

 5. 5

  La jutgessa no ratifica el nou confinament a diversos municipis de Lleida