Publicat 30/01/2014 09:17

L'INE confirma que el creixement del PIB es va accelerar el quart trimestre fins al 0,3%

Fabricación De Monedas De Euros En La Fábrica Nacional De Moneda Y Timbre
FNMT/BANCO DE ESPAÑA

La taxa interanual millora un punt, fins al -0,1%, i l'economia es contreu un 1,2% en el conjunt del 2013

MADRID, 30 gen. (EUROPA PRESS) -

L'Institut Nacional d'Estadística (INE) ha certificat aquest dijous el que ja va avançar el Banc d'Espanya la setmana passada: que l'economia espanyola va accelerar la recuperació durant el quart trimestre del 2013, amb un creixement del PIB del 0,3%, dues dècimes superior a l'aconseguit el tercer trimestre (0,1%).

Segons l'avanç de dades de Comptabilitat Nacional Trimestral publicat per l'organisme estadístic, el PIB es va contraure un 0,1% en taxa interanual durant el quart trimestre de l'any passat i un 1,2% en el conjunt de l'exercici, taxa que coincideix amb l'estimada per la institució que presideix Luis María Linde i que és una dècima inferior a la prevista pel Govern espanyol (-1,3%).

A més, aquesta contracció econòmica de l'1,2% registrada el 2013 millora en quatre dècimes la caiguda del 2012 (-1,6%).

La taxa interanual de l'economia espanyola (-0,1%) del quart trimestre és un punt superior a la del tercer (-1,1%) i s'aproxima a taxes positives després d'acumular ja deu trimestres consecutius de caigudes.

L'INE ha explicat que aquesta desacceleració en el retrocés interanual del PIB és conseqüència d'una aportació "menys negativa" de la demanda nacional i d'una contribució positiva, "tot i que decreixent", del sector exterior.

Les dades d'Estadística són encara provisionals i se sabran de manera desagregada el pròxim 27 de febrer. De moment, el Banc d'Espanya, al seu últim butlletí, assenyalava que al llarg del 2013 l'economia espanyola va tenir una trajectòria de "millora gradual" que li va permetre sortir de la fase de contracció en què havia recaigut a començaments del 2011.

Això es va produir, afegia la institució, en un entorn d'alleugeriment de les tensions en els mercats financers, progressiva normalització dels fluxos de finançament extern i de millora de la confiança i del comportament del mercat de treball.

Pel que fa a la despesa, el Banc d'Espanya indicava que la demanda nacional va registrar el quart trimestre de l'any passat un avanç semblant al del juliol-setembre, quan va créixer un 0,3% en taxa intertrimestral, mentre que la demanda externa neta hauria repuntat lleument, amb una contribució nul·la al PIB.

ES MODERA LA CAIGUDA DE LA DEMANDA INTERNA.

Desglossant les dades en taxa interanual, l'organisme liderat per Luis María Linde detallava que la caiguda del PIB de l'1,2% el 2013 va ser conseqüència del descens de la demanda nacional, que es va contraure un 2,8%.

Tots els seus components, segons l'anàlisi del Banc d'Espanya, van mostrar una millora a mesura que avançava l'any, de més intensitat en el cas del consum privat, que va anotar variacions positives ja en el tercer trimestre.

Per altra banda, els components públics de la despesa van disminuir la contribució negativa a l'activitat, després de la decisió del Consell Europeu del juny de relaxar l'objectiu pressupostari per al 2013, des del 4,5% al 6,5% actual.

El Banc d'Espanya apuntava al seu butlletí que la demanda exterior neta va mitigar el 2013 per sisè any consecutiu l'impacte de la contracció de la despesa interna sobre l'activitat, estimant-se una aportació d'1,6 punts percentuals al PIB, recolzada en l'expansió de les exportacions, ja que les importacions es van estabilitzar, després dels acusats descensos de l'any anterior.

Tot i això, advertia que la contribució al creixement de la demanda externa va mostrar una trajectòria descendent a mesura que es van anar desaccelerant les exportacions, després del debilitament de les economies emergents i el repunt de les compres a la resta del món per l'incipient recuperació de la demanda interna.

Des de l'òptica de l'oferta, el Banc d'Espanya assenyalava que els descensos del valor afegit de les diferents branques productives en la mitjana anual van ser inferiors als de l'any precedent, i el millor comportament al llarg de l'exercici es va plasmar en petits repunts de la indústria i dels serveis de mercat a partir del tercer trimestre.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés