Actualitzat 13/06/2015 14:08

El lideratge de Duran i la cohesió d'UDC es posen a prova en la consulta del 14J

Josep Duran i Lleida
Foto: EUROPA PRESS

   BARCELONA, 13 Juny (EUROPA PRESS) -

   El lideratge de Josep Antoni Duran al capdavant d'UDC i la cohesió del partit es posaran a prova aquest diumenge en la consulta interna a la militància sobre la seva posició davant del procés sobiranista amb una pregunta que ha provocat la reacció d'una part important de la seva militància perquè considera que és confusa i no aclareix si estan o no a favor de la independència.

   Després de setmanes de negociacions amb les diferents sensibilitats del partit, el secretari general democratacristià, Ramon Espadaler, --sobre el qual va recaure el pes dels contactes--, va anunciar que la proposta que sotmetran a votació pretén ser inclusiva amb la pregunta:'Voleu que UDC continuï el seu compromís amb el procés, des del catalanisme integrat i d'acord amb els següents criteris?'.

   Els sis criteris són: no limitar l'aspiració de plena sobirania; que totes les decisions es prenguin per majoria; que el procés es gestioni des del diàleg amb el Govern espanyol; que no hi hagi declaració unilateral ni procés constituent al marge de la llei; descartar escenaris fora de la UE, i garantir la cohesió social.

   Tot i això, pocs dies abans, va transcendir que un miler de militants democratacristians va subscriure un manifest sobiranista en què reclamaven que en la consulta es pregunti:'Vol que Unió es comprometi per una Catalunya independent en el marc de la UE?'.

   Aquest manifest el van signar, entre d'altres, la presidenta del Parlament, Núria de Gispert; l'expresident de la cambra catalana i coordinador del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, Joan Rigol; membres de l'executiva del partit com Antoni Castellà, i diputats del Parlament com Mercè Jou, Joan Recasens i Elena Ribera.

   El xoc entre la direcció d'UDC i el sector sobiranista es va fer evident, fins al punt que aquest últim ha fet campanya pel 'no' perquè entén que és la millor forma de dir 'sí' a la independència de Catalunya, a més de lamentar falta de garanties democràtiques en el procés.

   El mateix Duran ha acusat el sector crític de plantejar una pregunta trampa, ja que una Catalunya independent no podria seguir formant part de la UE, mentre que Castellà li va replicar que és un argument propi del PP i De Gispert que si hi ha trànsfugues d'UDC a C's tenen "pont de plata".

   Aquesta mateixa setmana s'ha presentat també un manifest en el qual dirigents històrics d'UDC s'han unit al sector sobiranista democratacristià per demanar el 'no' en la consulta i reivindicar que l'independentisme està es troba en les essències del partit, fins i tot en el seu fundador, Manuel Carrasco i Formiguera.

   Entre els signants hi ha els exconsellers Agustí Bassols i Xavier Pomès, a més dels fills del fundador d'UDC, Manuel Carrasco i Formiguera, Raimon i Rosa Maria Carrasco, i altres dirigents com Josep Ramon Bassas, Francesc Borrell, Manel Cardeña i la il·lustradora Pilarín Bayés.

RELLEU A UDC SI VENÇ EL 'NO'

   Després de la pressió dels sobiranistes, Josep Antoni Duran va avançar que hi haurà "relleu" en la direcció d'Unió si el 'no' s'imposa, però és contrari a fer un congrés extraordinari abans del 27S perquè això impediria afrontar en condicions la campanya electoral.

   Amb tot, ha deixat clar que la consulta no és cap plebiscit ni es vota cap llista, tampoc la que podria configurar el president de la Generalitat, Artur Mas, per presentar-se a les eleccions catalanes.

   Sobre si el resultat pot afectar el futur de la federació, va constatar que la continuïtat de CiU depèn tant de CDC com d'UDC, i va deixar en mans de Mas fer canvis al Govern, sobretot si s'imposa el 'no' tenint en compte que els tres consellers democratacristians del Govern defensen el 'sí' en la pregunta.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés