Sdf
SEÑAL DE TV DEL TRIBUNAL SUPREMO

MADRID, 27 març (EUROPA PRESS) -

Helena Catt, que va liderar un equip d'una dotzena d'experts pagats pel Consell de Diplomcia Pública de Catalunya (DIPLOCAT) que va quedar-se a Catalunya entre el 4 de setembre i el 6 d'octubre del 2017 --amb l'encrrec de fer un informe que recollís "amb perspectiva histrica" la realitat politicosocial a Catalunya durant aquests dies-- no ha pogut recordar en la seva declaració al Tribunal Suprem qu va passar a Barcelona el 20 de setembre, una de les jornades clau del procés.

L'equip, segons l'escrit d'acusació de la Fiscalia, va cobrar un total de 114.592,50 euros als quals es van sumar 62.712 euros en despeses que van ser pagades durant el mes d'octubre, segons ha reconegut.

"No sé qu va passar el 20 de setembre" ha respost a preguntes de la fiscal Consuelo Madrigal, que també l'ha inquirit per la seva experincia concreta en la jornada del referndum illegal. "Vaig estar gairebé tot el dia a la meva oficina coordinant la tasca d'altres membres del meu equip", ha reconegut l'experta, de nacionalitat neozelandesa, que ha contestat en angls i ha estat assistida per un intrpret.

La testimoni, encarregada de coordinar la feina dels seus companys i assegurar l'entrega del treball a Diplocat -el que va fer a mitjan octubre des d'Esccia- ha reconegut també haver visitat tan sols un collegi electoral en aquesta jornada, en la qual va observar com s'obrien les urnes i es comptabilitzaven els vots "segons el procediment acordat", s'ha limitat a assenyalar.

Catt, que ha reconegut haver rebut 8.775 euros en concepte de salaris per la seva feina aquests dies a Catalunya, ha comenat la seva declaració reconeixent davant de la sala que té un mster en Cincia Política i és doctora en Economia encara que actualment no treballa, i tampoc no treballava quan va viatjar a Catalunya el 2017.

El grup l'integraven politlegs i experts en drets humans, administració electoral i mitjans de comunicació "contractats per Diplocat des del juliol a mitjan octubre del 2017 per treballar sobre el que estava passant a Catalunya des d'una perspectiva histrica", ha explicat.

No obstant aix, en ser interrogada per la fiscal i l'advocada de l'Estat per aspectes concrets de la seva tasca, com les institucions que havia visitat i les persones amb les quals s'entrevistava en aquestes dates, Catt s'ha limitat a assenyalar que és molt "dolenta per als noms" i que només assistia a les reunions que li indicaven els "funcionaris de la Generalitat". També es trobava amb persones que tenien inters a conixer-la, ha afegit.

REUNIÓ AMB ROMEVA

No obstant aix, a preguntes de l'advocat de Vox Javier Ortega Smith, que exerceix l'acusació popular, l'experta ha reconegut que l'exconseller d'Exteriors Raül Romeva --per a qui es demanen 16 anys de presó pels delictes de rebellió i malversació-- es trobava en algunes de les sessions informatives a les quals va assistir. També es va reunir amb el secretari general de DIPLOCAT, Albert Royo.

No obstant aix, i ja en el torn de les preguntes de les defenses, Catt ha descartat que la seva feina durant aquells dies pugui considerar-se com una missió d'observació electoral. "Era un projecte d'investigació, en cap moment se'ns va demanar una validació del resultat -ha manifestat-. El fet que ho presenciéssim no fa que la nostra feina all fos una missió d'observació".

Más noticias



www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés