La licitació d'obres a Catalunya creix un 39% fins al juny i arriba als 970 milions

Publicat 9/7/2019 17:32:28CET
Socavón grua operarios carril de castell limonar málaga obras tubería emasa
EUROPA PRESS/AYTO MÁLAGA - Archivo

BARCELONA, 9 jul. (EUROPA PRESS) -

La licitació oficial d'obres a Catalunya ha crescut un 39% en el primer semestre del 2019, arriba als 970 milions d'euros, després d'augmentar en tots els nivells de l'administració, segons dades de la Cambra Oficial de Contractistes d'Obres de Catalunya (CCOC).

No obstant això, durant el segon trimestre l'import dels concursos ha arribat als 510 milions d'euros, una xifra "molt inferior" a la mitjana dels darrers vint anys --d'uns 940 milions trimestrals--, segons un comunicat de l'ens cambral aquest dimarts.

"El baix volum de licitació agreuja el dèficit crònic d'inversió en infraestructures, perquè la licitació d'avui és la inversió i producció del demà", ha assenyalat l'ens.

L'ADMINISTRACIÓ LOCAL, LA MÉS ACTIVA

L'administració local ha augmentat el volum en un 14% fins al juny respecte al mateix període del 2018 i ha passat a ser la més activa, amb un 51% del total que s'ha licitat.

No obstant això, la cambra ha recordat que la contractació d'obres disminueix considerablement un cop s'han celebrat eleccions municipals i que en aquest cas ja es comença a detectar en comparació amb el segon semestre.

La licitació que ha dut a terme l'Administració General de l'Estat (AGE) a Catalunya ha augmentat de gener a juny en un 118% respecte al primer semestre del 2018, amb un import de 234 milions d'euros, el 24% del total.

Segons la cambra, es troba encara "molt per sota" de la mitjana històrica i totalment insuficient per a la competitivitat de l'economia catalana i el benestar dels seus habitants.

La Generalitat ha augmentat un 56% la licitació durant els primers sis mesos del 2019, en arribar als 242 milions d'euros, la qual cosa suposa el 25% del total.

La licitació de serveis ha arribat fins al juny als 606 milions d'euros, la qual cosa suposa un increment de més del doble respecte al mateix període de l'any anterior gràcies a l'Estat i a la Generalitat, perquè va disminuir un 13% en el cas dels ens locals.

La CCOC ha insistit que la inversió pública ha de ser "estable i previsible" per suavitzar els cicles econòmics i ha sostingut que Catalunya necessita una licitació mínima regular equivalent al 2,2% del PIB --uns 5.000 milions anuals--.