Publicat 09/04/2015 14:55

L'ICF va prestar i va avalar 1.642 empreses catalanes amb 732,6 milions el 2014, un 18% més

El consejero delegado del ICF, Josep Ramon Sanromà
EUROPA PRESS

BARCELONA, 9 abr. (EUROPA PRESS) -

L'Institut Català de Finances (ICF) ha emès préstecs i avals per a 1.642 empreses catalanes el 2014, el 96% pimes, per un import total de 732,6 milions d'euros, un 18% més que l'any anterior i per sobre dels 650 milions pressupostats inicialment, ha informat aquest dijous l'entitat financera catalana de capital públic.

El conseller delegat de l'ICF, Josep Ramon Sanromà, ha explicat en roda de premsa que han arribat a un 40% més d'empreses, i que l'entitat ha tancat l'exercici amb un resultat positiu de 7,9 milions d'euros que servirà per reforçar els recursos propis i ampliar el volum de finançament a les pimes, que el 2014 van rebre el 45% de l'import total (330,3 milions).

Un altre 35,4% (259,3 milions) ha estat per a 56 empreses de més de 50 milions de facturació, i el 19,5% restant (143 milions) ha estat per a nou companyies del sector públic --que inclou les comunitats de regants--

Dels 733 milions de 2014, el 72% ha estat nou finançament, i el 28% refinançaments --en anys anteriors va arribar a ser el 50%--, i Sanromà ha assenyalat que s'està notant la recuperació econòmica perquè un 40% del finançament actual és per a projectes d'inversió, i el 60% per a circulant, que durant les crisis acaparava les operacions.

Aquest 2015 té un pressupost d'uns 700 milions a través d'autofinançament i col·laboració amb tercers, com el Banc Europeu d'Inversions (BEI), però Sanromà preveu superar-lo si existeix demanda, tot i que preveu estabilitat en el saldo viu perquè acaben més crèdits antics dels quals se signen nous, ja que les empreses són ara més reticents a endeutar-se.

Els sectors predominants en la cartera actual, que és de 3.303,9 milions d'euros a tancament del 2014, són la indústria (22%), l'administració pública (19%) i activitats professionals i científiques (13%), però el pes del sector públic és decreixent després que l'ICF hagi deixat de finançar projectes d'equipaments per a la Generalitat amb motiu de la seva reestructuració per demanar fitxa bancària, de manera que no pot ser un instrument de finançament directe per al Govern.

Malgrat el seu enfocament actual cap a les pimes, l'ICF també finança algunes operacions per a grans empreses --el BEI obliga a dedicar-los una part dels seus volums de finançament--, i un 40% de la cartera actual de grans empreses correspon encara a grans operacions del passat en companyies com Ercros, Ficosa, Husa, La Seda de Barcelona i Spanair, que estan dotades al 100% per als casos de liquidació o concurs de creditors.

FITXA BANCÀRIA

L'entitat preveia convertir-se en banc públic sol·licitant fitxa bancària aquest 2015, per a la qual cosa adequa la seva estructura des de dos anys, però està a l'espera que es concreti la normativa europea respecte a la banca pública --el que es preveu per a juny-- i que s'adapti a això la normativa espanyola.

Sanromà ha explicat que només falten per definir "petits ajustos", i que l'ICF està preparat per sol·licitar la fitxa bancària quan es clarifiquin a nivell europeu i espanyol, fet que no ha descartat que sigui aquest any o ja el 2016.

En tot cas, ha assenyalat que convertint-se en banc públic milloraria la seva 'avaluació' i així podria finançar en millors condicions, equiparables la resta d'entitats financeres, i també tindria un millor marc fiscal que el que se li aplica actualment.

L'ICF presenta una solvència, del 28,3%, respecte al coeficient requerit en el sector financer del 9%, el 2014 ha fet provisions en línia amb 2013 --al voltant de 50 milions--, i ha reduït la ràtio de morositat del 13,8% de 2013 al 13,5% en 2014, tot i que encara està un punt per sobre de la mitjana del sector financer, i preveu que segueixi per sobre el 2015, tot i que amb tendència descendent.

Sanromà ha atribuït el fet que hi ha més morositat respecte al sector financer que com a entitat de capital públic han assumit més risc, i ha incidit que continuaran amb aquesta estratègia de "compartir risc" a través de cofinançament, mediació amb risc i avals en col·laboració amb la banca privada, ja que actualment no hi ha un problema de liquiditat, sinó d'elevada prudència per concedir finançament, ha argumentat.

CAPITAL RISC

A més de finançar i avalar, l'ICF participa en 28 instruments de capital risc amb compromisos d'inversió de 117 milions d'euros --dels quals 9,3 es van formalitzar el 2014-- als quals se sumen gairebé 570 milions d'altres inversors per apostar per empreses amb un alt potencial de creixement.

De la xifra total, el 60% ja s'ha invertit en més de 230 empreses sobretot tecnològiques (50%), seguides de les de ciències de la vida, industrials --totes dues rondant el 20%-- i de serveis (8%).

Addicionalment, l'ICF té compromisos d'inversió per valor de 12 milions a través d'una línia de préstecs participatius en règim de coinversió amb 'business angels' per a empreses innovadores de nova creació.

Des que es va posar en marxa aquesta línia el 2012, 32 'startups' --deu el 2014-- han aconseguit finançament per un import global de 13 milions, dels quals 4,1 procedien de l'ICF.

L'ICF també va participar el 2014 en la primera emissió de bons d'una empresa catalana al mercat Alternatiu de Renda Fixa (Marf), que ha estat el cas de la comercialitzadora energètica Audax, i preveu repetir aquesta experiència si hi ha més pimes catalanes que detectin un perfil de finançament atractiu al Marf.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés