Actualitzat 28/05/2014 16:03

L'Icab transmet al Congrés els "greuges" al ciutadà a la Llei de Justícia Gratuïta

Reunión del ICAB con Alfredo Prada (PP),pte.De Comisión de Justicia del Congreso
ICAB/DAVIDCORRAL

BARCELONA, 28 maig (EUROPA PRESS) -

El degà del Col·legi d'Advocats de Barcelona (Icab), Oriol Rusca, s'ha reunit amb la Comissió de Justícia del Congrés per lliurar-los les propostes de modificació al projecte de Llei de Justícia Gratuïta, en què es recull els "greuges" als ciutadans.

S'ha reunit amb el president i vicepresident segon de la Comissió, Alfredo Prada (PP) i Antonio Camacho (PSOE); amb el portaveu de la Comissió del PNB, Emilio Olabarria, i amb membres del grup UPyD, de manera que el Col·legi completa els seus contactes amb els grups parlamentaris, segons ha informat en un comunicat.

L'Icab inclou aquests contactes al "pla estratègic dissenyat pel Col·legi d'Advocats de Barcelona per detenir l'aprovació d'aquesta llei", perquè considera que la seva reforma no soluciona els problemes actuals, i preveu reunir-se amb la Comissió de Justícia del Senat, el conseller de Justícia de la Generalitat, la presidenta del Parlament i la Defensora del Poble.

Els problemes actuals a què al·ludeix Rusca són la necessitat de disminuir els tràmits ciutadans per acollir-se a la justícia gratuïta; tenir un traductor per a la comunicació client-advocat en tot el procés, i un pagament "just i puntual" pel treball social que realitzen els lletrats.

En canvi, el nou text incorpora mesures que "agreujaran les condicions d'accés de la ciutadania a un servei públic essencial" com és el Torn d'Ofici i l'Assistència Jurídica Gratuïta.

El degà considera "injust que es pugui penalitzar un ciutadà per recórrer més de tres vegades a la justícia en un any", com estableix l'avantprojecte de llei, i també critica que s'incrementin els tràmits per demanar el benefici de la justícia gratuïta, quan a Catalunya el 95% de resolucions són ratificades per l'Administració.

Rusca veu a més insuficients els recursos destinats a la justícia en general i, en particular, a sufragar el Torn d'Ofici i Assistència al detingut, i ha reiterat la seva crítica que la llei de taxes judicials "serveixi per contribuir al pagament de la justícia gratuïta".

També lamenta que per redactar la llei no s'ha tingut en compte l'opinió dels advocats que presten el servei, que són qui més coneixen la llei, per la qual cosa Rusca i una de les diputades de la Junta de Govern de l'Icab responsable de la seva Comissió del Torn d'Ofici, Mercè Claramunt, han aprofitat el seu contacte amb els membres de la Comissió de Justícia per lliurar-los esmenes al text que el Col·legi considera necessàries.

ALTRES REFORMES

Les reunions s'han aprofitat també per mostrar la preocupació de l'advocacia davant d'altres reformes, com ara la futura Llei Orgànica de Seguretat Ciutadana, al·legant que vulnera la llibertat d'expressió, de manifestació i de reunió de les persones i estableix com a infraccions administratives "activitats pròpies del contingut essencial d'aquelles llibertats".

Una altra reforma per la qual està preocupat l'Icab és la del Codi Penal i els canvis a la Llei Orgànica del Poder Judicial, que "destrueixen el servei públic de la Justícia al qual els ciutadans tenen dret, allunyant-los dels tribunals".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés