Actualitzat 12/07/2016 12:18 CET

L'Icab reclama més mitjans i una "retribució digna" per als advocats d'ofici

Oriol Rusca y Mercè Claramunt, ICAB (Icab)
EUROPA PRESS

3.512 lletrats estan registrats en el Torn d'Ofici a Barcelona

BARCELONA, 12 jul. (EUROPA PRESS) -

El Col·legi de l'Advocacia de Barcelona (Icab) ha reclamat aquest dimarts més mitjans i "una retribució digna" per als advocats d'ofici, i que es comenci per recuperar els nivells que tenien abans de les retallades en els honoraris que es van practicar el 2011, 2012 i 2013.

En la lectura d'un manifest pel Dia de la Justícia Gratuïta, la diputada de l'Icab responsable del Torn d'Ofici, Mercè Claramunt, ha demanat que es reconegui el caràcter de servei públic dels advocats d'ofici, "que no pot estar sotmès a les regles i exigències del mercat i la competència".

El degà de l'Icab, Oriol Rusca, ha fet balanç dels últims deu anys d'aquest servei: si el 2005 es van efectuar un total de 72.955 designacions --incloent-hi les peticions de designació d'advocat per a assistència de detinguts--, el 2015 es va tancar amb de 88.022 designacions.

Rusca ha dit que l'Icab ha fet els últims anys "grans esforços" en aquest camp i ha creat nous torns especialitzats per oferir un millor servei al ciutadà: Un torn especialitzat per a la defensa dels casos que van per jurat, el de la defensa de menors no acompanyats i el de defensa per procediments relacionats amb el dret hipotecari.

També ha ressaltat que s'han descentralitzat els punts d'orientació jurídica al ciutadà fins a arribar als 43 actuals, fet que ha permès afavorir la proximitat del servei i triplicar el nombre de d'usuaris del Servei d'Orientació Jurídica, des dels 17.598 del 2005 fins a 51.773 del 2015.

ELS HONORARIS

El nombre d'advocats inscrits en el Torn d'Ofici també ha augmentat en l'última dècada a Barcelona, i ha passat dels 2.876 registrats el 2005 als 3.512 del 2016, segons dades ofertes per l'Icab.

El degà ha valorat positivament també que s'hagi pogut aconseguir que la Conselleria de Justícia "pagui puntualment" les actuacions realitzades pels més de 3.500 advocats inscrits actualment en el Torn d'Ofici i que s'hagin ampliat els conceptes pels quals es paga, fins i tot estant molt lluny del que considera una retribució digna i suficient tenint en compte les hores de treball.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés