Publicat 19/11/2014 15:52

L'Icab reclama introduir el benefici de justícia gratuïta per als menors

 X.Campà (Fund.Gavina) O.Rusca Y X.Puigdollers (Icab) L.Alvarez (Fund.4Vents)
EUROPA PRESS

Afirma que Catalunya i tot Espanya inverteixen en infància molt menys que la mitjana europea

BARCELONA, 19 nov. (EUROPA PRESS) -

El Col·legi d'Advocats de Barcelona (Icab) ha reclamat crear un Torn d'Ofici de menors en l'àmbit civil, per "introduir el benefici de justícia gratuïta" a favor d'un menor que, amb independència del seu pare o tutor, vulgui fer valer la seva opinió en els processos on es tractin fets que els afectin, i que hi hagi lletrats especialitzats a representar-los.

El degà, Oriol Rusca, i el president de la secció d'Infància i Adolescència del Col·legi, Xavier Puigdollers, han presentat aquest dimecres un manifest de l'Icab un dia abans de commemorar-se el Dia Internacional de la Infància, al costat del president de la Fundació Joan Salvador Gavina, Xavier Campà, i la directora de la Fundació 4 Vents, Lita Àlvarez.

El manifest de l'Icab també demana reconèixer els fills menors de dones maltractades com a víctimes de violència de gènere; permetre la participació de menors en tots els procediments judicials, iniciatives socials o administratives que els afectin; i primar-ne la protecció en cas de ser a més estrangers no acompanyats, assegurant-los una protecció "immediata".

A més, el Col·legi reclama revisar les normes dels centres de protecció de menors perquè les mesures de contenció i limitadores de drets fonamentals s'adeqüin a la realitat social i jurídica; i potenciar la col·laboració entre col·legis professionals i administracions públiques per millorar junts l'assistència a la infància.

Xavier Puigdollers ha advertit que, mentre els països de la UE inverteixen de mitjana un 2,2% del PIB en la infància, Espanya destina un 1,5% del PIB i Catalunya un 0,9%, menys de la meitat del que inverteixen de mitjana els estats membre.

El degà, Oriol Rusca, ha recordat que la secció d'Infància de l'Icab treballa des del 2009 especialment per pal·liar des de l'advocacia "les noves situacions creades arran de la crisi", com els desnonaments, i també les coaccions que es fan a través de les xarxes socials.

L'APORTACIÓ DE LES FUNDACIONS

En el mateix sentit s'ha pronunciat Xavier Campà, president de la Fundació Joan Salvador Gavina, un centre obert al barri del Raval de Barcelona que alberga fins a 124 nens des de fa 35 anys, i ha advertit que el 32% de nens catalans està per sota del llindar de la pobresa.

En el seu centre, el 71% de famílies no cobra gens o té salaris per sota del llindar de la pobresa, "el 28,5% no tenen garantida una bona nutrició i el 8% de les famílies han estat desnonades".

Tant Campà com la directora de la Fundació 4 Vents, Lita Àlvarez, han donat testimoni de com s'està tornant a situacions de fa 35 anys, per la qual cosa han hagut de tornar a oferir servei de dutxa "per la pobresa energètica" i servei de bugaderia.

"No ens trobem problemes de fam, però sí de mala alimentació", ha incidit Àlvarez, la fundació de la qual s'encarrega de nens fins a 4 anys, i que ha afirmat que la justícia no sempre considera prioritari el dret dels nens, perquè es té més en compte el dret biològic dels pares.

Àlvarez ha recordat que l'ONU exigeix que l'Estat ha d'encarregar-se dels nens si els pares no poden fer-se'n càrrec, i ha constatat que les Nacions Unides està preocupada perquè molts estats membre "no ho compleixen".

DIÀLEG AMB LA GENERALITAT

Xavier Puigdollers ha destacat la importància del diàleg amb l'administració i, tot i reconèixer que s'han fet "dues bones lleis en matèria d'infància", han lamentat que a Catalunya no s'hagin arribat a desenvolupar.

"El diàleg amb l'administració existeix; el problema és quan es parla de diners. Es creen lleis que els Pressupostos no cobreixen. S'aixequen expectatives que després no es cobreixen. Això és el pitjor", ha afegit Lita Àlvarez.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés