Publicat 12/4/2019 14:47:18 +02:00CET

L'Icab analitza la proposta de la Directiva europea que "refora els drets d'autor"

Ilustre Colegio de la Abogacía de Barcelona (ICAB)
DAVID ZORRAKINO/EUROPA PRESS - Archivo

BARCELONA, 12 abr. (EUROPA PRESS) -

El Collegi de l'Advocacia de Barcelona (Icab) ha acollit aquest divendres un debat d'anlisi de la proposta de Directiva europea que "refora els drets d'autor" en el mercat únic digital, acte organitzat per la Comissió de Transformació Digital i la Secció de Drets de Propietat Intellectual i d'Imatge.

El debat ha comptat amb diversos experts que han explicat el contingut, les dificultats i els efectes en el mercat digital de la norma, que pot ser aprovada aquest dilluns pel Consell de la Unió Europea (UE).

La taula ha tingut com a presentadors i moderadors el diputat de la Junta de Govern de l'Icab Rodolfo Tesone i la presidenta de la Secció de Drets de Propietat Intellectual i Drets d'Imatge del Collegi, Marta Insua.

Hi han participat la representant permanent d'Espanya davant de la UE Mercedes del Palacio; l'advocat i exdirector General de Red.es Borja Adsuara; la catedrtica de Propietat Intellectual de la UOC Raquel Xalabarder; l'advocat i vocal de la Comissió de Transformació Digital, Miquel ngel Valls, i l'advocat Abel Garriga.

NORMA "NECESSRIA"

En declaracions a Europa Press, Adsuara ha explicat que la Directiva servir per a harmonitzar les legislacions dels estats membres i ha subratllat que és una norma "necessria" perqu l'última regulació d'aquest rang és del 2001, quan encara no hi havia 'telfons intelligents' ni xarxes socials.

Ha explicat que la proposta "refora els drets d'autor" i ha opinat que per als usuaris no suposar una restricció de la llibertat d'expressió.

En aquest sentit, ha assegurat que no és veritat que s'estableixi un filtre general per a tots els continguts que es pugin a internet i ha indicat que la proposta de norma s'inspira en el principi del 'fair use': "Sí que podem fer servir continguts d'altres mentre no afecti la normal explotació econmica".

En declaracions a Europa Press, Tesone ha afegit que en el debat sobre la directiva també hi ha qui planteja que "malgrat que la Directiva no diu expressament el filtrat previ, sí que és cert que cautelarment i per prudncia les 'més grans' poden" decidir filtrar continguts.