Actualitzat 21/08/2015 18:21

L'Ibex-35 es desploma un 2,98%, fins a 10.271 punts, i recula un 5,6% aquesta setmana

MADRID, 21 Ag. (EUROPA PRESS) -

   L'Ibex-35 s'ha desplomat un 2,98% en el tancament de la sessió d'aquest divendres, fet que ha portat el selectiu a recular fins a la cota psicològica dels 10.200 punts (10.271,7), arrossegat per la mala obertura de Wall Street i per la incertesa política a Grècia.

   D'aquesta manera, el selectiu encadena quatre sessions consecutives a la baixa i retorna als nivells del gener d'aquest any. Els dubtes a la Xina i la convocatòria de les eleccions anticipades a Grècia han contribuït a generar volatilitat en l'Ibex-35 al llarg de l'última setmana, en què s'ha deixat un 5,6%.

   Al mercat de deute, la prima de risc s'elevava fins a 145 punts bàsics, amb la rendibilitat del bo a deu anys al 2,012%. Mentrestant, al mercat de divises, l'euro s'intercanviava a 1,1341 dòlars.

   IAG ha tancat la sessió d'aquest divendres com a 'fanalet vermell' amb una retallada del 4,34, fins a 7,092 euros, seguida de Grífols (-4,25%), Arcelor Mittal (-3,87%), Gas Natural (-3,53%) i Mapfre (-3,52%). Abengoa, malgrat els vaivens d'aquesta setmana, en la qual ha registrat mínims històrics, ha aconseguit ser l'únic supervivent de la sessió en revaloritzar-se un 2,6%.

   Els grans valors s'han tenyit de vermell, amb Inditex (-3,38%) al capdavant. Repsol ha caigut un 3,2%, Santander un 3,1%, BBVA un 3,1%, Iberdrola un 2,8%, Endesa un 2,7% i Telefònica un 2,4%.

   En aquest context, l'Ibex-35 s'ha col·locat al capdavant de les pèrdues entre les principals places europees, també afectades per l'obertura a la baixa de Wall Street: París ha cedit un 2,76%; Frankfurt, un 2,49%, i Londres, un 2,37%.

GRÈCIA I LA XINA, LES CULPABLES DE LA CAIGUDA SETMANAL

   L'analista d'XTB Jaime Díez ha explicat a Europa Press que la caiguda de l'Ibex-35 aquesta setmana es deu a la pèrdua d'"importants nivells tècnics", la convocatòria d'eleccions anticipades a Grècia i les males dades manufactureres de la Xina més que a les devaluacions del iuan que van marcar l'evolució del selectiu la setmana passada.

   Per aquest motiu, no hi ha hagut cap companyia que hagi aconseguit un balanç setmanal positiu. Entre els valors més perjudicats els últims cinc dies cal destacar Abengoa, els títols de la qual han caigut més d'un 15% davant dels dubtes dels inversors tant sobre la viabilitat de l'ampliació de capital com de l'estructura real del seu balanç.

   També han destacat les caigudes de Repsol (-6%), llastada per l'enfonsament del preu del cru; Acerinox i Arcelor Mittal, afectades pels temors d'un creixement de la Xina per sota d'allò esperat pel mercat. "La caiguda de les matèries primes ha fet molt de mal a la valoració d'aquestes dues companyies, que travessen moments molt delicats", ha precisat Díez.

   Amb vista a la setmana que ve, l'analista espera que es produeixi un biaix lateral baixista en els índexs, "que encara poden baixar entorn d'un 3% fins a aconseguir el suport dels suports de principi d'any".

   "Els rumors de les enquestes a Grècia així com les importants dades macroeconòmiques que coneixerem els pròxims dies (PIB alemany i estatunidenc, béns duradors als EUA i les dades d'inflació alemanyes) podrien acabar de donar un terra al mercat en els nivells 10.150 punts o bé intentar l'atac als 10.700 punts, en què podríem tenir un fre en el mercat", ha apuntat.

LA CORRECCIÓ MÉS GRAN A EUROPA DES DE L'OCTUBRE DEL 2014

   Per la seva banda, l'estrateg de mercat d'IG Daniel Pingarrón ha assenyalat que aquesta és la segona setmana consecutiva en què els índexs europeus han tancat amb fortes caigudes. "Agrupant el retrocés iniciat l'11 d'agost (amb la primera devaluació del iuan), estem davant de la correcció més gran en els principals índexs europeus des de l'octubre de l'any passat", ha resumit.

   Així, ha precisat que selectius com el DAX alemany o el CAC francès han registrat la sobrevenda més gran de tot l'exercici, mentre que altres, com l'Eurostoxx-50 "estan sobrevenuts a nivells similars als pitjors moments de la crisi de l'euro, el 2012".

   Des del seu punt de vista, el principal responsable d'aquesta caiguda de les places europees és la Xina, a través de diferents vies. De fet, la Borsa de Xangai ha tornat a deixar-se avui més d'un 4%, i ha tancat el seu balanç setmanal amb pèrdues de l'11,5%.

   D'altra banda, Pingarrón ha explicat que Wall Street va registrar ahir la seva pitjor sessió del 2015. "Les Borses americanes, que s'han mostrat moltíssim més tranquil·les en les dues últimes setmanes per la depreciació del iuan, estan acusant especialment la baixada del petroli, en mínims anuals, després de caure prop del 12% en el que portem de mes", ha argumentat.

   També ha indicat que el descens de les matèries primeres i la preocupació per l'economia xinesa estan afectant negativament el dòlar, sota la idea que la Fed endarrerirà la data de la pujada de tipus. Per tant, l'euro s'ha apreciat en el mercat, i s'ha acostat a zones d'1,13 'bitllets verds', "fet que no fa sinó castigar addicionalment els sectors exportadors europeus", ha dit.

   L'analista també ha subratllat que la convocatòria d'eleccions anticipades a Grècia i la dimissió del primer ministre, Alexis Tsipras, "exerceixen una "preocupació addicional" a la qüestió xinesa, tot i que "molt marginal".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés