Publicat 12/5/2020 18:12:31 +02:00CET

L'FMI revisarà a la baixa al juny les seves previsions per a 2020 pel coronavirus

Kristalina Georgieva, directora gerent del FMI
Greg Beadle/World Economic Forum / DPA - Archivo

   WASHINGTON, 12 maig (EUROPA PRESS) -

   El Fons Monetari Internacional (FMI) revisarà a la baixa "molt probablement" al juny les seves previsions per a l'economia mundial el 2020. El passat mes d'abril ja estimava un enfonsament sense precedents del 3% del PIB, després que les dades macroeconòmiques de molts països hagin quedat per sota del previst i davant la falta de vacunes o tractaments del Covid-19.

   "És molt probable que actualitzem les nostres projeccions en algun moment de juny, i llavors ... La nostra expectativa és que hi haurà més males notícies en termes de com veiem 2020", ha reconegut la directora gerent del FMI, Kristalina Georgieva, durant un seminari organitzat per 'Financial Times'.

   "Amb la crisi encara estenent-se, les dades recents de molts països són pitjors del que s'esperava en unes projeccions ja pessimistes", ha assenyalat l'economista búlgara, per qui "desafortunadament, no comptar amb vacunes o tractaments mèdics, fa probable una evolució més adversa per a algunes economies".

   En aquest sentit, Georgieva ha advertit que, per deixar un món millor a les properes generacions la crisi per la pandèmia de Covid-19 ha d'abordar-se com una oportunitat, fent front en la recuperació a problemes com el creixement sostenible.

   Així, malgrat les "terribles" perspectives, la directora del FMI ha destacat que les mesures decisives adoptades, que han mobilitzat 8,7 bilions de dòlars (8 bilions d'euros), han permès estabilitzar l'economia mundial.

   El passat mes d'abril, el FMI va augurar una caiguda del 3% de l'economia mundial en 2020, en la seva pitjor recessió des de la Gran Depressió, mentre va anticipar un rebot del 5,8% de l'activitat en 2021, sempre que la virulència de la pandèmia s'hagués mitigat per a la segona meitat de l'any, permetent una gradual reobertura de les economies.

   No obstant això, en el seu informe 'Perspectives Econòmiques Mundials' la institució alertava que en el cas que la contenció de la pandèmia i reobertura econòmica dugués més temps del previst, fins a la propera tardor, el creixement del PIB en 2020 seria 3 punts inferior al plantejat en l'escenari basi en 2020 (-3%) i la recuperació es mantindria pràcticament un punt per sota de la projectada fins el 2024.

   Així mateix, sota la hipòtesi d'un segon brot de Covid-19 el 2021, l'FMI estima que el creixement aquest any se situaria cinc punts per sota del previst en l'escenari central (+5,8%), frustrant la recuperació parcial prevista de l'economia a partir del proper any.

   En un tercer escenari alternatiu que combinés tots dos supòsits adversos, la institució anticipa una caiguda de l'activitat fins 4 punts major que en l'escenari base de 2020, i de 8 punts percentuals en 2021, cosa que implicaria un segon any de profunda contracció del PIB global.

Contador

el més llegit

 1. 1

  Barcelona controlarà l'aforament de les platges amb videosensors i càmeres

 2. 2

  Mor després de sofrir una descàrrega elèctrica mentre treballava en Vespella (Tarragona)

 3. 3

  Pablo Hasél, condemnat a sis mesos per agredir un periodista a la Universitat de Lleida

 4. 4

  Coronavirus.- Grans empreses aposten per la sostenibilitat per a la recuperació industrial

 5. 5

  Coronavirus.- Aïllats 50 temporers a Seròs (Lleida) per un malalt de Covid-19