Publicat 10/4/2019 18:10:47CET

L'FMI recomana més migració i augmentar els impostos en grans patrimonis i herències

Tobias Hase/dpa - Archivo

MADRID, 10 Abr. (EUROPA PRESS) -

El Fons Monetari Internacional (FMI) ha recomanat a les economies avançades fomentar la migració, incrementar la progressivitat dels impostos sobre la renda i augmentar els impostos a les herències com a mesures per fer front a la propera crisi i aconseguir un creixement econòmic més equitatiu.

Durant la darrera dècada, després de la crisi econòmica, "s'ha posat poc èmfasi en les reformes per promoure el creixement inclusiu a llarg termini mitjançant l'adaptació a demografies canviants, els avanços de la tecnologia i l'aprofundiment de la integració global", ha assegurat l'organisme internacional en el seu informe 'Monitor Fiscal', publicat aquest dimecres.

Així, com a preparació per a la propera crisi, l'entitat presidida per Christine Lagarde ha explicat que és "clau" que els països "tornin a prioritzar" l'estalvi de costos eliminant "despeses innecessàries" i frenant la corrupció.

En aquest sentit, l'FMI ha assegurat que si s'eliminen els subsidis i ajudes a combustibles fòssils es podria elevar la recaptació a prop del 3% del PIB en "alguns països", alhora que una "millor gestió" dels actius del sector públic també podria incrementar els ingressos potencials en un 3% del PIB a l'any.

FISCALITAT OBSOLETA

Els tècnics de l'FMI han afirmat que els canvis demogràfics, els avanços tecnlógicos i la integració internacional ha deixat la fiscalitat "insostenible o obsoleta". Per aquest motiu, ha receptat algunes polítiques per actualitzar les polítiques fiscals.

En concret, la institució ha calculat que el 2015 les despeses en pensions i salut associades a l'edat van representar el 17% del PIB en economies avançades i el 7% del PIB dels mercats emergents. En 2050, arribaran al 23% i al 14% del PIB, respectivament, per la qual cosa "són necessàries reformes a molts països".

"La migració pot ajudar a alleujar les pressions fiscals en les economies envellides", ha postil·lat l'FMI, després d'indicar que una "ràpida integració" dels migrants al mercat de treball ajudaria a "maximitzar" aquests beneficis.

D'altra banda, el FMI ha receptat que els sistemes fiscals siguin "més progressius" amb l'objectiu d'"ajudar a distribuir" els beneficis de la tecnologia i el comerç de manera més equitativa. A més, l'organisme ha apuntalat aquesta recomanació assegurant que implementar uns impostos més elevats per a aquells que cobrin més genera uns "guanys redistributius que excedeixen els costos d'eficiència".

Així mateix, també ha assegurat que "es deuria considerar" aprovar impostos a la riquesa atès que en la "majoria" de països de l'OCDE el patrimoni tendeix a distribuir-se de manera menys equitativa que els salaris.

Pel que fa a això, per l'FMI, la "majoria dels països" té espai fiscal suficient per incrementar els ingressos que obté mitjançant l'augment d'impostos sobre les herències, la terra o els immobles.

A Espanya, el Partit Popular (PP) ha proposat com part del seu programa electoral per a les eleccions generals del 28 d'abril rebaixar el tipus màxim de l'IRPF al 40%, així com suprimir l'Impost de Successions i Donacions i l'Impost sobre el Patrimoni. Per la seva banda, Ciutadans ha proposat rebaixar l'IRPF fins al 44%, i també defensa eliminar el gravamen sobre les herències.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.