Publicat 11/06/2021 19:02CET

L'FMI recomana a Andorra que incrementi fins al 12% del PIB les seves reserves internacionals

Roda de premsa telemàtica de l'FMI i el Govern d'Andorra.
SFG

Andorra rep la primera avaluació com a membre de l'FMI després d'adherir-s'hi a l'octubre

ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 11 juny (EUROPA PRESS) -

L'FMI ha recomanat a Andorra que incrementi fins al 12% del PIB les reserves internacionals en el seu primer informe d'avaluació, han exposat en roda de premsa el ministre de Finances andorrà, Eric Jover, i la cap de la missió de l'FMI a Andorra, Srobona Mitra.

Fins ara, les úniques reserves andorranes a l'exterior són les que constitueixen els dipòsits a l'FMI, equivalents a uns 62 milions d'euros, que corresponen a un 2% del PIB del Principat.

L'FMI recomana que arribin als 334 milions d'euros, fet que equivaldria al 12% del PIB, sobre la qual cosa Mitra ha defensat que no cal assolir aquest increment de manera immediata, i ha apuntat a la possibilitat d'anar apartant futurs superàvits i ingressos inesperats.

La cap de la missió de l'FMI a Andorra ha justificat la necessitat d'augmentar les reserves per la dependència del turisme i per poder tenir "prou liquiditat" per comprar productes bàsics en cas que hi tornés a haver una situació com la que s'ha viscut amb la pandèmia del coronavirus, i vist que el Principat no té un prestador d'últim recurs.

En aquest punt, el ministre de Finances andorrà ha avançat que es treballa en aquest aspecte, i en les "pròximes setmanes" es presentaran algunes mesures destinades a augmentar les reserves a l'exterior.

MÉS RECOMANACIONS

L'FMI també recomana a Andorra que mantingui les mesures de suport pressupostari fins que es recuperi l'economia i augmentar les inversions en àmbits com el transport, l'electricitat, edificis escolars, infraestructures ecològiques i l'adaptació de les estacions d'esquí al canvi climàtic, ha enumerat Mitra.

La cap de la missió ha afirmat que aquestes inversions "no tan sols milloraran el creixement de l'economia, sinó que reduiran l'atur i mantindran la sostenibilitat del deute".

Quant a polítiques del sector financer, l'FMI considera que la plaça andorrana té "prou capital per ajudar la recuperació concedint préstecs a empreses i famílies", tot i que s'haurà d'avaluar l'impacte quan vagin caducant les mesures per contenir la pandèmia.

Així mateix, s'haurà de "reduir el ritme de préstecs als seus propis accionistes", que ara tenen una proporció superior a la que es permet internacionalment, segons ha assenyalat Mitra.

Una altra recomanació de l'FMI passa per continuar revisant els riscos relatius als dipòsits bancaris d'estrangers, "millorant la supervisió contra el blanqueig de capitals".

Pel que fa a aquesta última recomanació, l'FMI s'ha posat a disposició de l'Autoritat Financera Andorra, i pròximament es reuniran i es facilitaran recomanacions específiques.

PREVISIÓ DE CREIXEMENT

L'FMI preveu que l'economia del Principat repuntarà, i augura creixements del PIB del 5,8% per al 2021 i del 4,1% per a l'any vinent, previsions que es podran revisar aviat, ha destacat Mitra.

També ha assenyalat que, tot i que el deute públic ha augmentat per donar suport a l'economia per la pandèmia, "es considera sostenible i es preveu que es redueixi ràpidament" a partir del 2022 i es recuperin els límits del 2024.

Així, Jover entén que l'FMI valora "molt positivament", tant la política sanitària com la política pressupostària desenvolupada els últims anys i que ha permès respondre a la crisi causada per l'emergència sanitària.

Andorra és el membre més recent de l'FMI, perquè es va adherir a l'organisme internacional a l'octubre, quan va passar a ser-ne el membre número 190, després d'iniciar el procés el gener del 2020.

Contador

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés