Actualitzat 22/12/2021 16:48

L'FMI rebaixa les seves previsions de creixement per a Espanya al 4,6% el 2021 i al 5,8% el 2022

Arxiu - La vicepresidenta primera del Govern central i ministra d'Afers Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño
Jesús Hellín - Europa Press

Confia que l'impacte econòmic negatiu de la nova onada de covid serà més baixa i reclama contenció salarial per controlar la inflació

MADRID, 22 des. (EUROPA PRESS) -

El Fons Monetari Internacional (FMI) ha retallat substancialment les seves expectatives de creixement per a l'economia espanyola el 2021 i 2022, amb la qual cosa redueix l'expansió esperada del PIB aquest any al 4,6% des del 5,7% anticipat el passat mes d'octubre, mentre que per al pròxim exercici preveu que el rebot de l'activitat es limiti al 5,8%, sis dècimes per sota de l'esperat anteriorment.

Segons les conclusions preliminars del personal tècnic de l'FMI després de la seva visita a Espanya per elaborar l''Article IV', l'economia espanyola es continuarà recuperant de la profunda recessió que ha causat la pandèmia, amb una contracció del PIB del 10,8% el 2020, si bé la producció encara continua per sota del nivell anterior a la pandèmia, en part a causa del seu impacte persistent en els sectors de contacte personal intensiu i als colls d'ampolla en les cadenes de subministrament global.

Les previsions de la missió de l'FMI a Espanya s'aproximen així a les que recentment ha publicat el Banc d'Espanya, que augura un creixement del 4,5% aquest any i del 5,4% el següent, i s'allunyen del quadre marc del Govern central, que manté la previsió d'un creixement del 6,5% el 2021 i del 7% el 2022.

En la seva anàlisi, els tècnics de l'FMI consideren que el consum privat continuarà sent el principal motor del creixement a curt termini d'Espanya, apuntalat per una sòlida recuperació del mercat laboral i la normalització de l'estalvi de les llars.

D'aquesta manera, preveuen que la inversió s'afermarà el 2022, gràcies a la solidesa de la demanda, la continuïtat de les condicions favorables de finançament, una desaparició gradual dels colls d'ampolla en les cadenes de subministrament global, i un desplegament més ràpid dels fons del Next Generation EU (NGEU).

En aquest sentit, la missió de l'FMI calcula que l'impacte acumulat dels fons NGEU en el PIB espanyol podria ser d'entre l'1,5% i el 2% a finals del 2022.

Així mateix, en les seves conclusions també anticipen que la demanda externa, en particular el turisme internacional, es continuarà recuperant l'any vinent conforme augmentin les taxes de vacunació al món.