Publicat 25/6/2020 16:14:32 +02:00CET

L'FMI alerta d'una "desconnexió" entre els mercats i l'economia real per l'actitud dels inversors

06 January 2020, Hessen, Frankfurt_Main: A estoc trader works on the Frankfurt Estoc Exchange, as the conflict between the USA and Iran has further unsettled investors in the German estoc market. The Dax temporarily slipped below the 13,000 mark, a low fo
Boris Roessler/dpa - Archivo

WASHINGTON, 25 juny (EUROPA PRESS) -

El Fons Monetari Internacional (FMI) ha avisat que s'ha produït una "desconnexió" entre els mercats financers i l'economia real que podria posar en perill la recuperació econòmica mundial, segons es desprèn de l'actualització del mes de juny del seu informe sobre estabilitat financera.

"La desconnexió entre els mercats financers i l'economia mundial es pot il·lustrar amb el desacoblament entre l'alça dels mercats de valors dels Estats Units i la contracció de la confiança dels consumidors, que posaria en dubte la sostenibilitat si no fos per l'impuls dels bancs centrals", han alertat els economistes Tobias Adrian i Fabio Natalucci.

"Els inversors creuen que el sòlid suport dels bancs centrals sostindrà una ràpida recuperació tot i que les dades econòmiques apunten a una recessió més profunda del que es preveu", han alertat.

Aquest dimecres, el Fons va anticipar una recessió del 4,9% del PIB mundial el 2020, la més profunda des de la Gran Depressió i molt més important que la contracció del 3% del passat mes d'abril. També va estimar que la sortida de la crisi el 2021 serà menys vigorosa del que s'ha estimat, amb un rebot del 5,4%, davant del 5,8% de l'anterior pronòstic.

En opinió de l'FMI, la confiança dels mercats no només ha repuntat per les accions dels bancs centrals, sinó també per la reobertura de diverses economies i la relaxació de les mesures de confinament davant la covid-19.

Aquesta actitud dels inversors en l'àmbit global comporta riscos per a l'economia, perquè si es produeix una correcció del preu dels actius és possible que això sigui una amenaça per a la recuperació.

Segons el Fons, aquesta correcció del preu dels actius es podria produir si la depressió és més profunda i perllongada del que els inversors anticipen, si es produeix una segona onada del virus o si les expectatives de suport dels bancs centrals esdevenen "molt optimistes".

Aquest risc se suma a altres vulnerabilitats del sistema financer que han "cristal·litzat" gràcies a la pandèmia, com els elevats nivells de deute i les pèrdues resultants de les insolvències, cosa que "posarà a prova la resiliència dels bancs en alguns països".

Adrian i Natalucci han alertat que la correcció dels mercats financers, especialment si s'amplifica per les vulnerabilitats del sistema, "podria donar lloc a un fort ajust de les condicions financeres i limitar el flux de crèdit cap a l'economia".

"L'estrès financer podria empitjorar una recessió econòmica que ja de per si no té precedents, i fer que la recuperació sigui encara més desafiadora", han postil·lat els economistes.

Contador

el més llegit

 1. 1

  Prohibit entrar i sortir de Lleida i 7 municipis més del Segrià des de mitjanit pel coronavirus

 2. 2

  Fiscalia de Lleida s'oposa al nou confinament a diversos municipis pel coronavirus

 3. 3

  Fiscalía de Lleida se opone al nuevo confinamiento en varios municipios por el coronavirus

 4. 4

  Coronavirus.- Uns 300 concentrats a Lleida contra el confinament de diversos municipis

 5. 5

  AMP3.- Coronavirus.- Prohibit entrar i sortir de Lleida i 7 municipis més des de mitjanit