Publicat 03/07/2019 15:35

L'extresorer de CDC es nega a declarar pel 3% i l'expresident d'Infraestructures.cat es desvincula dels contractes

El extesorero de CDC Daniel Oscar en la última sesión del juicio del caso Palau
POOL

MADRID, 3 jul. (EUROPA PRESS) -

L'extresorer de Convergncia Democrtica de Catalunya (CDC) Daniel Oscar s'ha acollit aquest dimecres al seu dret de no declarar com a investigat davant del jutge de l'Audincia Nacional que investiga el cas de corrupció conegut com 3%, durant una sessió en la qual qui va ser president de l'empresa pública Infraestructures.cat, Josep Lluís Quer, s'ha desvinculat de les contractacions.

Tots dos estaven citats juntament amb l'empresari Jordi Sumarroca, que ha optat també per guardar silenci, i les representacions de les empreses Teyco SL --que ell presideix-- i Costraula Enginyeria i Obres SAU, en relació amb el presumpte pagament de comissions a la formació política a canvi d'adjudicacions d'obra pública de la Generalitat de Catalunya.

Quer, l'únic que ha declarat, ha afirmat que no coneixia la dinmica d'adjudicacions i no participava en la mesa de contractació, com tampoc en l'Oficina Tcnica d'Avaluació (OTA), l'organisme que analitzava amb carcter previ les ofertes, segons informen diverses fonts jurídiques.

A preguntes exclusivament del seu advocat, ha incidit a més en qu va ser ell qui va promoure les mesures de transparncia en el Departament d'infraestructures, l'adjudicatria més gran de la Generalitat, i qui va propiciar el 2011 la creació de l'OTA perqu exercís controls previs. No tenia, segons ha dit, cap relació amb Convergncia.

QUER TORNAR EL DIA 16

Cal recordar que el llavors cap d'aquesta Oficina Tcnica, Jaume Cortasa, va reconixer per escrit haver rebut instruccions de Rosell, que exercia de director general d'Infraestructures i presidia la mesa de contractació, per modificar les puntuacions i afavorir així determinades empreses, tal com van publicar diversos mitjans de comunicació.

D'acord amb les mateixes fonts jurídiques, la compareixena de Quer arriba després que s'hagin hagut de tramitar dues comissions rogatries a Xile, on treballava des de l'any 2016 després de ser substitut en el seu crrec. El proper 16 de juliol afronta una nova citació, també com a investigat, per una altra ramificació del cas 3%.

Es tracta de la investigació oberta a finals de l'any passat a partir d'un informe de la Gurdia Civil sobre empreses privades d'enginyeria que es presentaven a concursos d'assessoria tcnica i després pactaven suposadament entre si per fer-se amb els contractes.

Segons els investigadors, les mercantils acordaven entre elles la quantia de les ofertes que havien de presentar per excloure empreses competidores que poguessin aspirar a les adjudicacions. Les perquisicions van determinar la presumpta participació de nombroses empreses públiques de la Generalitat en aquest mateix entramat corrupte.

Els delictes que s'investiguen són els d'organització criminal, suborn, trfic d'influncies, blanqueig de capitals i malversació, a més de finanament illegal del partit polític, perqu és una causa que deriva del cas 3% sobre presumpte finanament irregular de CDC.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés