Actualitzat 12/11/2014 18:13

L'exsogre de Jordi Pujol Ferrusola va demanar un 3% en una operació

 Jordi Pujol Ferrusola Sale De Declarar En La Audiencia Nacional
Foto: EUROPA PRESS

Els directius de dues constructores neguen les comissions

MADRID, 12 Nov. (EUROPA PRESS) -  

L'exsogre de Jordi Pujol Ferrusola, Ramón Gironés Pagés, ha admès davant del jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz que va demanar un 3% per intermediar en una operació urbanística a L'Hospitalet de Llobregat (Barcelona) que es va dur a terme el 2005.

   Tot i això, ha aclarit que el fill de l'expresident de la Generalitat no va participar en ella en cap moment, segons fonts jurídiques presents en la declaració.

   Gironès Pagés, que ha estat un dels set imputats que ha declarat aquest matí en la causa en la qual s'investiga Jordi Pujol Ferrusola i la seva dona, Mercè Gironés, pel cobrament de comissions il·legals a canvi de la mediació en adjudicacions públiques, ha admès la seva participació en aquest negoci, que ha qualificat de "puntual i excepcional", i ha aclarit que finalment va cobrar un 1% del preu de venda.

   Segons un informe de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF), els terrenys van ser comprats per Novensauro Inmobles, filial de la constructora Copisa, a la societat Focio i van reportar a l'exsogre de Pujol Ferrusola un total de 300.000 euros (l'1%) després que els fills del propietari de l'empresa, que va morir el mateix mes que es va tancar l'acord, es neguessin a pagar el 3% sol·licitat.

   Pagés Gironès, que era director de Serveis a l'Ajuntament de Barcelona i membre del Consell Comarcal, ha explicat que es va repartir aquesta comissió amb Xavier Corominas, que treballava al Departament d'Obres Públiques de l'Ajuntament de Barcelona i va ajudar el propietari de Focio en els tràmits tècnics i jurídics que havien de fer per tancar l'operació.

   Després d'assenyalar que se li "va obrir el cel" al saber que l'anaven a oferir un 3%, l'imputat ha dit que "per elegància", ja que treballava a l'Administració, va demanar que la factura fóra a nom de la seva dona, Mercè Riera, també imputada en el procediment.

   "Jo sóc una senyora de casa meva dedicada a la meva família. Vaig signar el que em va dir el meu marit", s'ha limitat a explicar la dona.

SENSE RELACIÓ DES DEL 2004

   L'exsogre de Pujol Ferrusola, que ha assegurat que li va dir a Corominas que es repartirien la comissió que l'havien promès, ha apuntat que no té relació amb el seu exgendre des del 2004 i que els seus contactes es limitaven als dinars dels diumenges a les quals acudia amb la seva filla.

   Corominas, per part seva, ha reconegut la seva participació en el negoci tot i que ha negat que anés a repartir la comissió amb el seu amic perquè sempre li van dir que anava a cobrar un 1% de l'operació, el que li va suposar uns ingressos de 300.000 euros que va percebre en quatre talons.

   "Jordi Pujol Ferrusola no va aparèixer en el negoci per cap costat", ha assegurat.

   També ha declarat l'excunyat de Pujol Ferrusola, Ramón Gironés Riera, que apareixia com a administrador d'una de les empreses del matrimoni.

   Segons ha dit, assistia a les reunions que li deia la seva germana però no prenia cap decisió i signava els documents que li deien que havia de signar.

VA ASSESSORAR ELS SUMARROCA

   Per la seva banda, Carlos Sumarroca Claverol, que ha declarat com a conseller delegat de la constructora EMTE entre el 2003 i 2009, ha admès davant del jutge que Pujol Ferrusola es va oferir el 2008 per facilitar l'expansió de la companyia i la recerca d'inversors a Mèxic, i que aquest contacte es va concretar en la firma d'un contracte d'assessoria i en la creació d'una empresa filial anomenada Desinema.

   El contracte d'assessoria va tenir un cost de 132.800 euros més IVA, segons EMTE, i va consistir en "l'establiment de contactes amb clients potencials, la identificació d'empreses competidores i l'avaluació de requisits formals per a la implantació d'una empresa a Mèxic".

   D'ells, 121.800 euros consistien en els honoraris de l'assessor i la resta eren despeses de desplaçament i gestió.

   Després d'apuntar que aquesta va ser "l'única ocasió en la qual EMTE va Jordi Pujol Ferrusola", el directiu ha assegurat que les adjudicacions de la Generalitat només van suposar el 5% dels contractes públics que va obtenir la companyia, és a dir, 25 milions d'euros sobre un total de gairebé 800.

   En un punt de l'interrogatori, Sumarroca Claverol s'ha negat a respondre les preguntes de l'acusació popular, que exerceix Unió Progrés i Democràcia (UPyD), a l'assenyalar que no volia facilitar "la politització del procediment", segons les esmentades fonts jurídiques. El seu pare, Carlos Sumarroca Coixet, ha declarat que porta trenta anys fora de l'empresa i que va delegar totes les seves funcions en el seu fill.

TAULER: CONTRACTES VERBALS

   D'igual manera, ha declarat com a imputat el directiu de Copisa Xavier Tauler, que ha assegurat que Pujol Ferrusola, amic des de la infància, va assessorar la seva empresa en diversos negocis immobiliaris a Madrid, Hospitalet, Terrasa i Albacete i la venda de tres plantes solars de Ciudad Real.

   Per aquests treballs, que no solien reflectir-se en contractes escrits i es limitaven a acords verbals, segons ha detallat, el primogènit de l'expresident solia emportar-se una comissió que oscil·lava entre l'un i el dos per cent. "Ens donava telèfons i ens posava en contacte però era tot verbal", ha admès Tauler a preguntes de la tinent fiscal Anticorrupció, Belén Suárez.

TRES DELICTES IMPUTATS

   En una sentència notificada el passat 22 d'octubre, Ruz atribuïa indiciàriament als nous imputats delictes contra la Hisenda Pública, blanqueig de capitals i falsedat en document mercantil per la seva "presumpta participació i cooperació" amb el primogènit de l'excap del Govern català en "determinades operacions mercantils que han vingut sent investigades".

   Ruz investiga, en concret, les transaccions de fins a 8,5 milions d'euros que 17 empreses de l'àmbit de la construcció i els serveis que "directament o indirectament" van declarar "ingressos procedents de diferents organismes públics de Catalunya" van realitzar a cinc societats propietat de Pujol Ferrusola i la seva dona (Iniciatives, Marketing i Inversions, Project Marketing Cat, Inter Rosario Port Services, Active Translation i Iberoamericana de Business and Marketing).

   Segons un informe de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) que obra en el procediment, Pujol Ferrusola i la seva dona haurien rebut aquestes "milionàries comissions no justificades" per intermediar suposadament en operacions urbanístiques i immobiliàries, participar en la compra i venda de participacions mercantils i oferir assessorament sobre diferents negocis.

   El fill gran de l'expresident de la Generalitat de Catalunya va declarar el passat 15 de setembre davant del jutge i va negar l'acusació de la seva exnovia María Victoria Álvarez d'haver portat bosses plenes de bitllets de 500 euros a bancs d'Andorra. "La gent no va per la vida així", va assegurar, segons fonts de la seva defensa.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés