Publicat 26/02/2019 09:56

L'exlletrat major del Parlament: el sobiranisme ha "danyat" les institucions per no hi ha rebellió

Antoni Bayona, exlletrat del Parlament, al centre (arxiu)
EUROPA PRESS - Archivo

Un llibre d'Antoni Bayona analitza els episodis del setembre del 2017

BARCELONA, 26 febr. (EUROPA PRESS) -

Un llibre que acaba de publicar l'exlletrat major del Parlament Antoni Bayona acusa l'independentisme d'haver "danyat" les institucions catalanes amb la unilateralitat, per rebutja que els fets d'octubre del 2017 impliquin delictes de rebellió i sedició.

Bayona --que va deixar el crrec al juny del 2018 per segueix com a lletrat ras-- va ser testimoni dels dies més intensos del setembre i octubre del 2017, quan es va declarar la República, i els analitza en el llibre 'No todo vale. La mirada de un jurista a las entrañas del procés' (Editorial Península).

Una dels seves tesis és que defensar la independncia és un projecte polític "legítim", per creu que s'ha fet al marge de la llei, i s'ha desobet repetides vegades el Tribunal Constitucional (TC) malgrat els advertiments dels lletrats del Parlament.

"El judici de deb ha de ser polític i social, per exigir responsabilitats als que ens van portar fins aquí, van posar en risc les mateixes institucions, i van causar uns danys a la societat dels quals difícilment és recuperar a curt i mig termini", conclou.

Així, és crític amb el sobiranisme catal, per creu que no va haver-hi rebellió, perqu després de declarar la independncia es va demostrar que no hi havia "un pla mínimament elaborat i coordinat" per implementar-la, i la iniciativa va quedar en una fantasia i un despropsit que no va anar més enll d'una resolució parlamentria, segons ell.

Considera que "la manera de procedir dels responsables implicats és molt poc respectuosa amb el principi de legalitat i amb el deure d'acatar les resolucions judicials, la qual cosa és certament greu, (...) per no constitueix rebellió en el sentit que estableix el Codi Penal".

També defensa Espanya com un país democrtic i critica l'independentisme: "Reclamar-se com víctimes de la repressió, com si estiguéssim en ple franquisme o en un rgim autoritari, és desproporcionat i manipulador".

"CERTA HOSTILITAT"

Bayona, que en el passat va signar diversos informes que advertien a l'independentisme que els seus plans suposaven desobeir el TC, qualifica com "dies de la infmia" el ple del 6, 7 i 8 de setembre del 2017, quan es van aprovar les lleis del referndum i de transitorietat jurídica.

Per a ell, el problema és que les lleis fossin inconstitucionals, com després va dictaminar el TC, per també que es van tramitar per una via d'urgncia que va significar --en els seves paraules-- fer miques el Reglament del Parlament, i "van arrasar tots els drets de l'oposició".

"El que molts van pensar que seria una festa de la democrcia va derivar en el caos, i va desprestigiar la institució parlamentria. Personalment vaig sentir pena i vergonya d'haver de viure aquest espectacle", recorda.

I assegura que, a partir dels seus posicionaments contra els moviments parlamentaris de l'independentisme, va comenar a "percebre una certa hostilitat no només per part de certs polítics, sinó també d'alguns treballadors del Parlament".

Sí elogia l'actitud dels diputats de l'oposició en aquells dies: alludeix a l'educació de José María Espejo-Saavedra (Cs); a la finura jurídica de Ferran Pedret (PSC); la capacitat argumental i mediadora de Joan Coscubiela (SíQueEsPot), i la "serenor" d'Alejandro Fernández (PP).

CRÍTICA AL GOVERN CENTRAL

Justifica el títol del llibre, 'No todo vale', com una crítica a l'independentisme i a més al Govern central per qüestions com les crregues policials de l'1-O.

Per a ell, "s'han coms excessos des de les institucions catalanes i estatals, i és important que s'expliqui com és reparteixen les responsabilitats".

NO A LA INVESTIDURA TELEMTICA

Bayona, que lamenta que massa vegades s'ha posat els lletrats del Parlament en una mala posició, insisteix que no és possible investir a distncia un candidat a presidir la Generalitat, en allusió a una eventual investidura de Carles Puigdemont.

"Aquesta pretensió de governar a distncia, sense capacitat real per fer-ho en els condicions que pressuposa una responsabilitat d'aquesta naturalesa, no em sembla una opció realista", resumeix.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés