Publicat 17/03/2019 14:15

L'exjutge Garzón considera que "haurà de permetre's" a Puigdemont recollir la seva acta d'eurodiputat

Foto de Baltasar Garzón
EUROPA PRESS TV - EUROPA PRESS

MADRID, 17 març (EUROPA PRESS) -

L'exmagistrat de l'Audincia Nacional Baltasar Garzón considera que "haur de permetre's" a l'expresident de la Generalitat de Catalunya Carles Puigdemont recollir la seva acta d'eurodiputat a Espanya i tornar a Blgica si finalment obté un escó en el Parlament Europeu, ats que preval la immunitat parlamentria i amb la llei a la m, no podria infringir-se.

"Haur de permetre-se-li que prometi o juri el crrec, reculli la seva acta i ocupi el seu escó", ha comentat sobre la "complexa" situació que s'obre amb les eleccions al Parlament Europeu i la concurrncia de Puigdemont, en una entrevista amb Europa Press amb motiu de la presentació del seu últim llibre, 'No a la impunidad. Jurisdicción Universal, la última esperanza de las víctimas' (Ed. Debate).

Segons explica, si Puigdemont "adquireix aquesta qualitat" d'eurodiputat electe i acudeix a Espanya a per la seva acta, "no se li podria impedir, encara que se'l detingués, que adquireixi la seva condició i a partir d'aquest moment hauria de ser posat en llibertat perqu l'única solució (per limitar els seus drets polítics) és que estigui processat, en presó provisional i en ferm". D'una altra manera, manté intactes els seus drets polítics.

"No hi ha temps perqu arribi, processar-lo, recórrer, resoldre el recurs i que quedi ferm. Aix són tres mesos. Adquiriria aquesta condició d'eurodiputat i no podria estar a la presó i hauria de tenir autorització de sortir i entrar del país perqu el Parlament Europeu est a Brusselles. A més, s'hauria de demanar el suplicatori per part del Suprem al Parlament Europeu i que aquest, després de la votació corresponent, digui que avanci i se'l pugui investigar i jutjar a Espanya", afegeix.

Aquesta seria la conseqüncia de la inviolabilitat parlamentria que es confereix a tots els eurodiputats, el problema és que "és un tema interpretable que no est previst" i "no té precedents", conforme destaca Garzón. Esmenta un dictamen intern i no vinculant del Parlament Europeu sobre els límits temporals de la immunitat parlamentria en el qual es diu que els diputats sortints la mantenen gairebé fins que recullen les actes els entrants, per d'aquests, "no expressa clarament quan adquireixen aquesta immunitat".

"Jo crec que la idea de la immunitat suposa que t'atorga la protecció per desenvolupar el teu treball com a parlamentari i per tant, la voluntat és que des del mateix moment en qu tens la qualitat de parlamentari perqu t'han triat, hagi d'haver-hi algun tipus de protecció, per al final, crec que aquesta resolució vindr donada pel Tribunal de Justícia Europeu i probablement, pel Tribunal Europeu de Drets Humans", assenyala.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés