L'Exèrcit demana "un esforç afegit" en el percentatge del PIB dedicat a Defensa

Publicat 6/1/2020 14:18:30CET
Pasqua Militar
EUROPA PRESS

L'inspector general desitja que es mantingui la lleialtat i la col·laboració "que han demostrat fins ara" els cossos de seguretat

BARCELONA, 6 gen. (EUROPA PRESS) -

L'inspector general de l'Exèrcit, Fernando Aznar Ladrón de Guevara, ha afirmat aquest dilluns que Espanya "ha de fer un esforç afegit per convergir cap al compromís econòmic acordat per tots els aliats" de l'OTAN en el percentatge del PIB dedicat a Defensa.

En el seu discurs en la Pasqua Militar a Barcelona, ha felicitat els Mossos d'Esquadra pel seu 300 aniversari i la Guàrdia Civil pels seus 175 anys, i ha desitjat que es "mantinguin la lleialtat institucional, la confiança mútua i l'eficaç col·laboració fins ara demostrades" entre aquests cossos, la Policia Nacional i l'Exèrcit.

Abans del seu discurs en la recepció oficial al saló del tron al Palau de la Capitania, l'inspector general ha passat revista a una Companyia d'Honors i ha imposat una desena de condecoracions a autoritats civils i militars.

A més d'un augment del PIB dedicat a la Defensa, l'inspector general ha defensat la necessitat "d'impulsar convenientment" noves inversions en les Forces Armades (FAS) per dotar-les de noves capacitats i tecnologia i impulsar la indústria de defensa nacional, en les seves paraules.

DESTACA LA INCORPORACIÓ DE DONES A COMANDAMENTS

Ha repassat les operacions de l'Exèrcit al llarg d'aquest darrer any, i ha destacat molt especialment la progressiva incorporació de dones a llocs de responsabilitat a l'Exèrcit: "Les FAS viuen pensant en el futur, evolucionen amb els temps, moltes vegades de manera molt més diligent i proactiva que molts sectors de la nostra societat".

Les Forces Armades, ha recordat, es regeixen pel que es disposa en la legislació de Defensa i la Constitució espanyola: "La nostra Carta Magna, norma suprema de l'ordenament jurídic, fonamentada en la indissoluble unitat de la nació espanyola, i a la qual estem subjectes tots els ciutadans i poders de l'Estat, ja siguin de l'administració central, de l'autonòmica o de la local".

BALANÇ D'OPERACIONS

Entre les operacions interiors, ha destacat la tasca de la Unitat Militar d'Emergències, de la qual "la disponibilitat, l'esforç i la generositat es perceben millor per la societat espanyola, perquè es fan dins de les fronteres i sense la discreció i la reserva exigides a altres activitats operatives".

Ha recordat l'actuació de la Unitat Militar d'Emergències (UME) en l'incendi de Vinebre i Torre de l'Espanyol (Tarragona), i al fil d'aquesta intervenció ha incidit en "la conveniència d'aconseguir acords d'actuació entre les comunitats autònomes que encara no els han subscrit, cosa que redundaria en la seguretat personal dels ciutadans i en la protecció global del territori espanyol".

En relació amb les operacions exteriors, ha informat que gairebé 3.000 soldats, mariners, aviadors i guàrdies civils espanyols participen ara per ara en les 16 missions internacionals d'Espanya en els cinc continents.

Ha subratllat la tasca de les tropes espanyoles a Colòmbia "en un moment crític de la seva història", i el trasllat del sistema Galileu --el GPS europeu-- a la base de Torrejón de Ardoz (Madrid) en previsió de la sortida del Regne Unit de la Unió Europea.

El 2019 --ha recordat-- l'Exèrcit de Terra ha participat en el Battle Group de la Unió Europea i l'Armada en les Forces Navals Permanents i de Mesures Contra Mines de l'OTAN, cosa que al seu judici prova "el compromís d'Espanya amb els seus socis i aliats".

"Espanya és una nació solidària i compromesa amb la pau, la seguretat i la defensa a nivell global, i per això continua participant activament en missions internacionals sota el paraigua de les Nacions Unides, la Unió Europea i l'OTAN", ha afirmat.

DESFILADA MILITAR I ASSISTENTS

La celebració de la Pasqua Militar ha començat tocades les 10.50 hores amb la incorporació de les unitats de la Companyia d'Honors a la formació, primer, i de la bandera nacional, després, mentre la Unitat de Música de la Inspecció interpretava l'himne nacional.

Les tropes han estat rebudes per diversos 'Visca Espanya' i 'Visca l'Exèrcit' d'unes dues-centes persones que s'han apropat el Palau de Capitania per veure la desfilada, algunes amb la bandera d'Espanya.

Des de fora del recinte habilitat, un transeünt ha cridat 'Fora les forces d'ocupació' durant la desfilada, i una dona ha cridat 'Aneu-vos-en' mentre l'inspector general passava revista a la companyia.

A l'acte han assistit el tinent d'alcalde de Seguretat de l'Ajuntament de Barcelona, Albert Batlle; el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Jesús María Barrientos; el comissari dels Mossos d'Esquadra, Ferran López; el comissari del CNP Juan Fortuny, i diverses autoritats de la Guàrdia Urbana i la Guàrdia Civil.

També han participat el diputat del PSC al Parlament David Pérez, qui ha imposat les medalles a diversos dels condecorats amb l'inspector general; el diputat al Parlament Matías Alonso (Cs) i el senador Javier Alegre (Cs); els diputats al Congrés María de los Llanos de Luna (PP) i Juan Carlos Segura (Vox); i els regidors Josep Bou (PP) i Francisco Sierra (Cs).

Contador