"Ara hem deixat de tenir política exterior" a Espanya
S'AGARÓ (GIRONA), 27 (EUROPA PRESS)
El diplomtic, exembaixador al Marroc (1997-2001) i exdirector del CNI, Jorge Dezcallar, ha afirmat aquest divendres que el Marroc coneix més Espanya que a l'inrevés i ha afegit: "Prestem poca atenció al Marroc".
Ho ha dit en el sopar-debat 'El món que ve: geopolítica postcovid', celebrat en el marc de la XXVIa Trobada d'Economia a S'Agaró, que se celebra fins dissabte a l'Hotel S'Agaró (Girona).
"El Marroc vol que ens posem de la seva part", ha dit, tot i que ha destacat que el país afric s'equivoca de vegades en les seves percepcions sobre Espanya.
CORONAVIRUS I FRICA
Quant al coronavirus ha afirmat que, mentre a frica la població vacunada continu estant a nivells tan baixos --com el 2% actual--, "hi continuar havent mutacions, perqu el virus no entén de fronteres".
"Cal ajudar-los", ha apuntat, tant en referncia al Marroc com al continent en general, perqu en tots dos casos considera que és una inversió a llarg termini.
A ESPANYA LI FALTA PES
Sobre Espanya, ha recordat les polítiques exteriors dels governs dels expresidents Felipe González i José María Aznar: "Molt diferents les dues, et poden agradar més o menys, per ara hem deixat de tenir política exterior", ha insistit.
"No hi ha raó perqu pasos com Polnia tinguin més pes que nosaltres" en política exterior, ha lamentat.
EUROPA: "RECUPERAR LA ILLUSIÓ"
Ha afirmat que Europa "ha de recuperar la illusió" i que per a aix cal convncer la gent jove que contribueix a donar-los una illusió de futur.
"Europa s'ha de retrobar a si mateixa", perqu, en cas contrari, pot passar que es quedi a la punta d'una gran massa continental, ha dit textualment.
TRES TENDNCIES INTERNACIONALS
Dezcallar ha destacat tres tendncies actuals: els Estats Units "torna, encara que no sap molt bé com"; Europa est en crisi, tot i que mostra inventiva i capacitat per sortir de la mateixa.
La tercera est vinculada a grans pasos, com Rússia i la Xina, "que reclamen un paper al món, que posen en dubte totes les regles" estipulades i que volen establir unes altres.
Per a ell, el món ser cada vegada més digitalitzat, antiptic i incmode "fins que el nou ordre s'assenti i, llavors, tingui unes regles clares de funcionament", que fins ara no té, considera.