Publicat 18/11/2019 15:29:44 +01:00CET

L'excap dels Mossos diu que Buch també va ordenar retirar llaços d'edificis de la Generalitat

El president de la Generalitat, Quim Torra, en el banc dels acusats del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, on ha estat citat per declarar per no retirar símbols independentistes, a Barcelona /Catalunya (Espanya)
Pool

Miquel Esquius explica que no hi va haver "permanència de la simbologia" després de l'ordre

BARCELONA, 18 nov. (EUROPA PRESS) -

L'excomissari en cap dels Mossos d'Esquadra Miquel Esquius ha declarat aquest dilluns que el conseller de l'Interior de la Generalitat, Miquel Buch, li va donar instruccions perquè retirés simbologia independentista dels edificis de la Generalitat el 22 de març, en compliment dels acords de la Junta Electoral Central (JEC).

En el judici al president de la Generalitat, Quim Torra, per presumpta desobediència, Esquius ha detallat que a les 9.30 hores va rebre un correu electrònic de la JEC i que a les 11 en va rebre un altre en què Buch li indicava que havia estat requerit per aquest organisme perquè li donés instruccions.

Concretament, el conseller va enviar els Mossos a l'oficina del President de la Generalitat en ser un "òrgan interdepartamental", on el director de l'oficina va complir amb els requeriments dels agents.

Esquius ha explicat, a preguntes de la Fiscalia, que es va retirar la simbologia del Palau de la Generalitat i que el director de l'oficina del President també els va comunicar verbalment que "donaria instruccions" perquè es retirés de la resta d'edificis.

Després, els Mossos van establir un dispositiu per comprovar que la retirada de símbols es feia efectiva i no es tornaven a posar, i van constatar que "en cap cas hi va haver una permanència de la simbologia".

Quan li han preguntat per la defensa de Torra, ha especificat que, a més de rebre la instrucció del conseller de l'Interior, l'ordre de la JEC establia que si a les 15 hores del 22 de març no tenia aquestes instruccions, els Mossos havien d'iniciar-ne la retirada.

AGENTS DE LA POLICIA NACIONAL

En el judici també han testificat quatre agents de la Policia Nacional que van fer comprovacions als edificis públics de la Generalitat per determinar si exhibien simbologia partidista.

Els agents que han declarat van anar al Palau de la Generalitat i a conselleries com la de l'Interior i Empresa entre el 19 i el 22 de març, i han explicat que es van limitar a fer fotografies de la façana dels diferents edificis -prova que la defensa de Torra ha impugnat-.

La defensa de Torra ha preguntat diverses vegades als agents si van rebre indicacions sobre els símbols que havien de fotografiar, i un policia nacional, que ha dit que va trobar llaços i imatges dels líders independentistes, ha respost que només havien de fer fotografies del que hi havia i que "no entrava a jutjar" si els elements que hi havia als edificis eren partidistes.

En aquesta línia s'han expressat la resta d'agents, un dels quals també ha explicat que abans de fer la foto havien de consultar els seus superiors.

En el judici, estava prevista la declaració d'11 agents de la Policia Nacional abans d'Esquius, però les parts han renunciat a la testifical de set d'ells.