Publicado 15/06/2021 17:50

L'ex-CEO de BPA en el judici: "La transparncia cap als reguladors ha estat total i constant"

Arxiu - La Seu de la Justícia d'Andorra.
EUROPA PRESS

Continua a Andorra el judici del cas que va portar a intervenir i liquidar el banc

ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 15 juny (EUROPA PRESS) -

L'ex-CEO de Banca Privada d'Andorra (BPA) Joan Pau Miquel ha assegurat, durant la segona jornada del judici pel cas BPA per presumpte blanqueig de capitals, que "la transparncia cap als reguladors ha estat total i constant".

En aquest sentit, ha presentat l'intercanvi de correus electrnics amb el llavors Institut Nacional Andorr de Finances (INAF) --ara Autoritat Financera Andorrana (AFA)-- a comenament del 2014 en els quals responia a uns requeriments del regulador.

En les comunicacions que s'han exposat al Tribunal de Corts --penal--, el banc ha facilitat informació sobre comptes judicialitzats quan encara no es preveien aquests casos en la normativa.

En aquest punt, Miquel ha reiterat que es tracta de veure si la normativa andorrana preveia res en aquella data concreta que el banc incomplís, i ha afegit que no es pot "parlar en general de normes de bones prctiques internacionals", perqu són canviants.

En aquesta mateixa línia, l'exconseller delegat ha considerat "molt probable" que s'incomplís alguna norma de bones prctiques internacionals si es té en compte que, llavors, una de les característiques de la plaa financera andorrana era justament el secret bancari.

Així mateix, l'ex-CEO de BPA ha assenyalat que l'INAF "no ha traslladat mai inquietuds" en relació amb els mecanismes de control intern ni a la segregació de funcions dels directius i treballadors.

Miquel també ha recordat que BPA va ser la primera entitat bancria andorrana que va obtenir una llicncia de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) espanyola el 2009, i, dos anys després, també va ser la primera que el Banc Central Espanyol va autoritzar per operar.

En aquest mateix sentit, ha exposat que les decisions que ha adoptat BPA en relació amb el control i la prevenció del blanqueig de capitals anaven destinades a complir amb els estndards marcats a Espanya, ats que la filial, Banc Madrid, era tant o més gran que la matriu, BPA.

CONVERSES AMB AUDITORS

El fiscal general, Alfons Alberca, ha demanat reproduir unes converses telefniques gravades entre diferents responsables del banc i un auditor extern en les quals es tracten diferents casos que afectaven BPA.

El fiscal ha preguntat si hi ha engany "jugant al solitari", i ha preguntat si s'entregava tota la documentació a l'auditor i si l'auditoria evitava alguns aspectes.

El judici del cas BPA es va reprendre dilluns a la Sala Magna de la Seu de la Justícia d'Andorra amb la declaració de Miquel, exposició que ha continuat aquest dimarts.

El judici és el primer del cas BPA, que va comportar intervenir i liquidar el banc andorr per presumptes irregularitats i blanqueig de capitals el 2015, i hi ha 25 acusats, entre els quals Miquel, l'únic empresonat.

El judici ha arrencat i s'ha susps diversos cops a causa dels recursos i qüestions prvies. El gener del 2020 es va suspendre per resoldre qüestions prvies, i es va establir que es reprendria l'abril d'aquell any.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés