Publicat 23/08/2015 11:41

Levy aposta per "despolititzar" el CGPJ, el TC o el Tribunal de Comptes

Considera un "error" delimitar les competències de les CA i diu que el Senat es pot reformar amb el reglament, sense canviar la Carta Magna

MADRID, 23 ago. (EUROPA PRESS) -

La vicesecretària d'Estudis i Programes del PP, Andrea Levy, ha apostat per "despolititzar" òrgans constitucionals com el Tribunal Constitucional, el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) o el Tribunal de Comptes per donar-los més transparència i autonomia, per aconseguir un enfortiment de les institucions que no provoqui aquesta sospita, aquesta ambigüitat, aquesta llunyania dels espanyols.

En una entrevista concedida a Europa Press, la dirigent popular ha explicat que considera necessari "millorar la qualitat democràtica" d'aquests òrgans constitucionals, una proposta que inclou dotar de major transparència el procés d'elecció dels seus membres, en què participen els partits polítics a través del Govern, el Congrés o el Senat, segons la llei.

Andrea Levy ha assenyalat que "despolititzar" aquests òrgans no suposa eliminar aquesta participació política de l'executiu o de les Corts en el nomenament dels seus membres.

"Es poden estudiar diverses opcions, es pot treballar en les quotes. Insisteixo en la idea que no tot el que ve del poder polític és dolent", ha subratllat.

Entre els òrgans que cita Levy hi ha el Tribunal Constitucional, el Consell General del Poder Judicial i el Tribunal de Comptes, aquest últim, centre de crítiques aquests dies per la reunió entre la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, i els consellers nomenats per aquest partit per acordar el vot en la renovació del president.

Levy deixa clarament la Fiscalia General de l'Estat. "No sabria dir a quin país del món no l'elegeix el govern. És important que hi hagi un ministeri públic i gairebé en tots els casos els elegeixen els governs", ha afirmat, per defensar que a Espanya hi ha hagut bons fiscals generals.

REFORMA INSTITUCIONAL MÉS QUE CONSTITUCIONAL

La dirigent popular assegura que el seu partit reflexiona sobre la manera com introduir aquest assumpte en el programa per a les eleccions generals.

"El regeneracionisme no és que vinguin altres cares, és una qüestió de reformes amb fonament. Donaré suport a qualsevol regeneracionisme que passi per fer reformes en institucions de l'Estat que han de vetllar per la transparència i per ser de tots, no polítiques", ha insistit.

Levy ha explicat que el PP treballa en la manera "com actualitzar" la Constitució, una mesura que no és sinònima de reformar la Carta Magna sinó aquestes institucions constitucionals --CGPJ, Tribunal Constitucional, etc.-- i els mecanismes propis de l'Estat de les autonomies: la relació competencial, la col·laboració i coordinació entre l'Estat i les comunitats.

Sobre aquesta última part, Andrea Levy s'ha mostrat partidària de no delimitar a la Constitució les competències autonòmiques, com suggeria el Consell d'Estat a l'informe que va fer el 2006 sobre la reforma constitucional a petició del Govern socialista d'aquell moment.

Segons la seva opinió, la Constitució ha tingut la "gran virtut" de ser flexible en el procés de desenvolupament autonòmic. "Ha permès que l'experiència acabés de recompondre l'Estat autonòmic, s'ha desconcentrat el poder cap a ens autonòmics que han generat la seva autonomia política. Em semblaria un error, ara que gaudim d'autonomia política a les comunitats, haver de limitar-ho o vetar-ho per una definició competencial, que crec que s'ha fet de manera adequada", ha defensat.

CANVIAR LES FUNCIONS DEL SENAT SENSE TOCAR LA CONSTITUCIÓ

Andrea Levy aposta també per una reforma del Senat que pugui realitzar-se sense tocar la Constitució, o amb una reforma de la Carta Magna que no obligui a dissoldre les Corts i convocar eleccions per a la seva aprovació.

Per a això, aposta per canvis a través del Reglament de la Cambra del Senat i també del Congrés. "Em sembla interessant que el Senat fos Cambra de primera lectura per als Estatuts d'autonomia, una reforma constitucional però sense referèndum: per què obrir una legislatura constituent quan necessitem estabilitat política", ha argumentat.

'POSTUREIG' DEL PSOE

Andrea Levy ha rebutjat les crítiques del secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, sobre que el president del Govern, Mariano Rajoy, s'obri a reformes constitucionals, apuntant que arriba tard. La dirigent popular ha demanat sobre aquesta qüestió que s'eviti "el debat estètic i de 'postureig' sobre l'assumpte.

"Al que va arribar tard el seu partit és a la gestió de la crisi, ara vénen a donar lliçons", ha respost. I ha explicat que el PP considera iniciada la recuperació econòmica i que ara sí que es pot "parlar de noves qüestions que es relacionin per exemple amb la qualitat democràtica de les institucions".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés