Actualitzat 10/11/2020 12:44

L'Eurocambra reprèn dilluns vinent el procediment del suplicatori de Puigdemont

L'expresident de la Generalitat de Catalunya Carles Puidgemont .
Glòria Sánchez - Europa Press - Archivo

BRUSSEL·LES, 10 nov. (EUROPA PRESS) -

La comissió d'Afers Jurídics del Parlament Europeu (JURI) celebrarà el dilluns 16 de novembre el primer debat que marcarà l'inici formal del procediment per respondre als suplicatoris del Tribunal Suprem espanyol per aixecar la immunitat parlamentària de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i els exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí.

Així consta en l'agenda de la propera sessió de la comissió europarlamentària que a més dels expedients dels tres polítics independentistes també s'ocuparà d'emetre aquell mateix dia dos suplicatoris més que afecten els democristians portuguesos Álvaro Amaro i Nuno Melo.

Serà, per tant, un primer debat "breu", segons han indicat a Europa Press fonts parlamentàries, que servirà per iniciar un procediment que es va activar al gener però que es va aparcar per les restriccions pel coronavirus. Els eurodiputats finalment han pogut reprendre el procés després de comptar amb l'aval dels serveis legals per celebrar les sessions per via telemàtica.

Com que és una fase molt inicial del debat tampoc no hi assistiran els implicats, han precisat altres fonts, que recorden que el procés inclourà diverses sessions més, incloses les audiències i la presentació de l'esborrany d'informe que més tard votaran els eurodiputats.

Les regles de l'Eurocambra obliguen a tramitar els expedients dels suplicatoris a porta tancada per fer valer una estricta confidencialitat, fet que va complicar que es poguessin discutir durant la pandèmia perquè l'activitat parlamentària es va relegar fonamentalment a contactes per videoconferència.

L'encarregat de redactar l'informe dels tres expedients que recollirà l'opinió de la comissió parlamentària que, en última instància se sotmetrà a votació del ple, és el conservador búlgar Angel Dzhambazki, del Grup dels Conservadors i Reformistes Europeus (ECR).

El repartiment dels ponents encarregats de cada suplicatori es fa per torns entre els diferents grups parlamentaris i aquesta vegada la responsabilitat recaurà sobre un diputat que comparteix grup amb la delegació de Vox, però també amb els nacionalistes flamencs de l'N-VA, molt pròxims i simpatitzants de la causa independentista catalana.

PROCÉS QUE TRIGARÀ MESOS

Amb tot, Dzhambazki presentarà els casos dilluns i hi haurà un intercanvi d'opinions abans que es fixi el calendari de les següents fases del procés que, en qualsevol cas, trigarà mesos. La comissió d'Afers Jurídics només té previst una trobada més aquest any, el 3 de desembre.

Abans d'arribar al ple de l'Eurocambra, el cas es tractarà a porta tancada i inclou la possibilitat que l'afectat comparegui en una audiència a la qual pot assistir acompanyat d'un advocat que l'assessori o pot designar un altre eurodiputat que el representi.

Si el reclamat no hi pot anar en un termini de temps "raonable" el procediment ha de continuar sense aquesta sessió. Un cop el ponent ha redactat la recomanació, també es discuteix a porta tancada i se sotmet a votació.

L'informe finalment s'eleva al ple per decidir si s'aprova o no el suplicatori, en un vot a mà alçada que es resol per majoria simple.

Les regles de l'Eurocambra permeten rebutjar un suplicatori si està motivat per opinions o vots de l'eurodiputat en l'exercici de les seves funcions i també si es produeix un cas de 'fumus persecutionis', és a dir, quan es conclou que la intenció de la petició és "perjudicar l'activitat política d'un diputat i, en conseqüència, la independència de la institució".

El Parlament Europeu va rebre durant la passada legislatura 55 suplicatoris d'autoritats judicials dels estats membres per sol·licitar que s'aixequés la immunitat d'algun dels seus eurodiputats i tan sols es va rebutjar suspendre en cinc casos.