L'Eurocambra està "preparada" per aplicar la sentència del TUE sobre l'abast de la immunitat de Junqueras

Publicat 12/12/2019 18:20:39CET
El president del Parlament europeu David Sassoli compareix durant la cerimònia pel 10è aniversari del Tractat de Lisboa l'1 de desembre del 2019 a Brussel·les, Bèlgica.
Thierry Monasse

BRUSSEL·LES, 12 des. (EUROPA PRESS) -

El president del Parlament europeu, David Sassoli, ha dit aquest dijous que la institució està "preparada" per aplicar la sentència que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea dictarà dijous vinent sobre l'abast de la immunitat com a eurodiputat del líder d'ERC, Oriol Junqueras.

"Estem a l'espera de la sentència del Tribunal i, naturalment, estem preparats per aplicar la sentència", ha dit Sassoli en una roda de premsa a Brussel·les, després de reunir-se amb els caps d'Estat i de Govern de la UE.

El president de l'Eurocambra ha coincidit amb el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, durant aquesta cimera europea i ha tingut oportunitat de saludar-lo però no han parlat del cas de Junqueras, segons ha aclarit el mateix Sassoli a la premsa.

L'Advocat General del TUE va concloure en un dictamen --que no és vinculant per al Tribunal-- que Junqueras va haver de ser considerat eurodiputat des del moment que es van proclamar els resultats de les eleccions europees del maig passat i, per tant, accedir a la immunitat parlamentària.

Les autoritats espanyoles i els serveis jurídics de les institucions europees, no obstant això, han defensat fins ara que les regles per recollir l'acta d'eurodiputat i l'aplicació de la immunitat vénen determinades pel que dicten les lleis nacionals, en aquest cas les de la Junta Electoral Central.

L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i l'exconseller Toni Comín, tots dos fugits a Bèlgica de la justícia espanyola, també van guanyar un escó en les europees del maig i han sol·licitat a Sassoli que accedeixi als seus escons atenent a les conclusions de l'Advocat General del TUE.

El president de l'Eurocambra, no obstant això, ja va advertir al novembre que aquest dictamen no és vinculant per al Tribunal amb seu a Luxemburg i que esperarà al fet que la justícia europea dicti sentència per analitzar la decisió i veure si té conseqüències que l'Eurocambra hagi d'aplicar.

Fonts parlamentàries recorden que, sigui quin sigui el sentit de la sentència de dijous vinent, seran els serveis jurídics de l'Eurocambra els que analitzin la sentència per aclarir si té conseqüències en l'activitat de la institució i sobre el reconeixement de Junqueras, Puigdemont i Comín.

A l'octubre, el Parlament europeu va reactivar la prohibició d'entrada a les seves instal·lacions de Puigdemont i Comín com a mesura de prevenció després que el jutge instructor de la causa del procés al Tribunal Suprem, Pablo Llarena, enviés noves ordres de detenció i entrega europea contra els polítics independentistes.