Publicat 14/2/2019 16:21:47CET

L'Eurocambra evita un esment a la resposta policial de l'1-O en una resolució sobre el dret a la protesta pacífica

BRUSSELLES, 14 febr. (EUROPA PRESS) -

El ple del Parlament Europeu ha rebutjat aquest dijous incloure una esmena del grup dels Verds que feia referncia a la "preocupació" d'organismes internacionals per la resposta de les forces de seguretat espanyoles durant la celebració del referndum illegal de l'1 d'octubre del 2017, en el marc d'una resolució sobre el dret a manifestar-se de manera pacífica.

L'esmena ha estat rebutjada per 423 vots en contra, 150 a favor i 31 abstencions durant la sessió plenria a Estrasburg (Frana) i estava signada per dos eurodiputats dels Verds europeus, la francesa Eva Joly i el belga Philippe Lamberts.

El text que no ha tirat endavant és un "considerant" en el qual s'alludeix a la "preocupació per les acusacions d'ús desproporcionat de la fora" per part de les forces de seguretat a Catalunya l'1 d'octubre que van ser expressades dies després del referndum illegal pel comissari de Drets Humans del Consell d'Europa i altres "experts en drets humans de les Nacions Unides".

La resolució que sí que ha tirat endavant condemna les restriccions a diversos pasos a la llibertat de reunió i denuncien l'ús d'intervencions violentes i desproporcionades per part de les autoritats estatals durant les protestes i les manifestacions pacífiques.

L'Eurocambra reclama investigacions transparents, imparcials, independents i eficaces quan existeixin sospites o denúncies d'ús d'una fora desproporcionada i recorda que les forces policials sempre han de ser responsables del compliment de les seves obligacions.

També critica que la intervenció de manifestants violents mina la legitimitat de protestes pacífiques i demana que els periodistes no en siguin objectius.