Publicat 13/01/2020 18:33

L'Eurocambra estudiar detalladament el suplicatori de Puigdemont abans de tramitar-lo

L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i l'exconseller Toni Comín recullen la seva credencial permanent d'eurodiputats.
TWITTER/GONZALO BOYE

ESTRASBURG (FRANA), 13 gen. (EUROPA PRESS) -

El Parlament Europeu ha rebut aquest dilluns els suplicatoris que ha cursat el Tribunal Suprem espanyol per retirar la immunitat parlamentria de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i l'exconseller Toni Comín, per la institució comunitria encara ha d'estudiar-los abans d'iniciar tot el procediment.

"El dossier acaba d'arribar per aquí no hi ha automatismes. Cal llegir-lo, cal veure efectivament si cal traduir-lo a altres idiomes o no i farem el que fem sempre, que és fer les coses bé amb temps", ha explicat un portaveu de l'Eurocambra en una roda de premsa.

A més, ha assenyalat que la institució "no fa política" sobre el conflicte catal i "ha de seguir la jurisprudncia i respectar les decisions", tant del tribunal de justícia de la UE, del Tribunal Suprem i "d'altres rgans considerats obligatoris envers l'acta electoral europea".

D'aquesta manera, el procediment queda susps fins que el president de l'Eurocambra, David Sassoli, traslladi al conjunt del ple que l'ha rebut, cosa que pot passar els propers dies o ja en la sessió plenria que tindr lloc a Brusselles a final d'aquest mes.

Sassoli ha fet referncia al comenament del seu mandat com a eurodiputats amb efectes retroactius des del 2 de juliol de l'any passat i també ha informat al ple que el líder d'Esquerra Republicana (ERC), Oriol Juqueras, va perdre el seu dret a ser eurodiputat el passat 3 de gener, quan la Junta Electoral Central (JEC) va rebutjar atorgar-li la credencial d'eurodiputat.

L'eurodiputat de Vox Jorge Buxadé ha intentant prendre la paraula mentre el president del Parlament Europeu feia aquests anuncis i allegava que volia intervenir per una "qüestió d'ordre". No obstant aix, Sassoli no li ha atorgat la paraula i fins i tot ha arribat a reprendre'l perqu insistia.

PROCÉS DEL SUPLICATORI

El jutge instructor de la causa del procés independentista, Pablo Llarena, va acordar divendres passat tramitar el suplicatori a l'Eurocambra i així ho ha comunicat l'itali a tots els eurodiputats.

Un cop sigui anunciat, s'engegar un procés que durar uns mesos. La següent etapa ser la remissió de la qüestió a la comissió d'afers jurídics de l'Eurocambra, que ha de designar el ponent responsable de redactar l'informe que se sotmetr a votació en aquesta comissió i, després, en sessió plenria.

Abans d'arribar al ple, el cas es tractar a porta tancada i inclou la possibilitat que l'afectat comparegui en una audincia a la qual pot anar acompanyat d'un advocat que l'assessori o pot designar un altre eurodiputat per representar-lo.

Un cop el ponent ha redactat la recomanació es discuteix també a porta tancada i se sotmet a votació. L'informe finalment s'eleva al ple per decidir si s'aprova o no el suplicatori, en un vot a m alada que es resol per majoria simple.

Les regles de l'Eurocambra permeten rebutjar un suplicatori si est motivat per opinions o vots de l'eurodiputat en l'exercici de les seves funcions i també si hi ha un cas de 'fumus persecutionis', és a dir, quan es conclou que la intenció de la petició és "perjudicar l'activitat política d'un diputat i, en conseqüncia, la independncia de la institució".

El Parlament Europeu va rebre al llarg de la legislatura passada 55 suplicatoris d'autoritats judicials dels estats membre en els quals sollicitaven que es retirés la immunitat d'algun dels seus eurodiputats i només va rebutjar suspendre aquesta protecció en cinc dels casos.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés