Publicat 22/2/2019 17:46:17CET

L'Eurocambra autoritza finalment l'exposició sobre el catal després que els organitzadors acceptin canvis en la mostra

L'eurodiputat del PDeCAT, Ramon Tremosa (arxiu)
EUROPA PRESS - Archivo

BRUSSELLES, 22 febr. (EUROPA PRESS) -

El Parlament Europeu ha decidit finalment permetre la celebració en la data prevista d'una exposició sobre el catal que inicialment va considerar "inoportuna" per la convocatria d'eleccions generals a Espanya, un canvi de criteri que respon als "canvis" que els organitzadors han acceptat introduir en la mostra per rebaixar el seu perfil polític i adaptar-la al marc cultural.

"Una bona notícia: Després de llargues negociacions amb els qüestors del Parlament Europeu, ens autoritzen l'exposició prevista sobre el catal", ha anunciat a través del seu compte de Twitter l'eurodiputat del PDeCAT, Ramon Tremosa, organitzador juntament amb la Plataforma per la Llengua de l'esdeveniment.

Les fonts parlamentries consultades per Europa Press han confirmat que 'La llengua catalana: 10 milions de veus europees' s'inaugurar en la data contemplada inicialment, el proper 4 de mar, després que s'hagi adaptat part del seu contingut amb "informació més objectiva".

També l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, que dilluns passat va acusar el president de l'Eurocambra, Antonio Tajani, de ser una "marioneta" de l'extrema dreta espanyola per vetar aquesta mostra i una conferncia que ell anava a protagonitzar, ha celebrat aquest divendres la reprogramació de la cita cultural.

"Molt bona notícia. Quan el Parlament Europeu encerta, també s'ha de dir i felicitar. Ben fet Parlament i, sobretot, grcies Ramon Tremosa i Plataforma per la Llengua", ha escrit a Twitter Puigdemont.

El president de la plataforma, scar Escuder, ha celebrat que finalment l'exposició es pugui dur a terme: "No podia ser d'una altra manera. Era inaudit que el Parlament Europeu prohibís una exposició sobre una llengua europea".

En un comunicat, ha atribut el canvi de criteri de la institució "a les negociacions" entre l'Eurocambra, d'una banda, i els equips de Ramon Tremosa i Plataforma per la Llengua, per l'altra, i ha recordat que la inauguració ser en la data inicialment prevista, el 4 de mar.

Els eurodiputats poden organitzar esdeveniments culturals dues vegades a l'any amb el suport de l'Eurocambra --amb l'autorització dels qüestors--, per no poden ser "polítics" perqu els parlamentaris tenen altres espais per aquest tipus d'actes.

En una primera anlisi, els qüestors del Parlament van considerar que la mostra "semblava ser obertament política més que cultural" i van suggerir modificacions per adaptar-la al marc cultural, una possibilitat que els organitzadors no veien amb bons ulls.

Aquestes diferncies i la posterior convocatria electoral del 28 d'abril va portar la institució a ajornar sense data l'exposició. Els organitzadors no van acceptar els arguments i van considerar la decisió una forma de censura amb la qual cancellar l'exposició.