Publicat 12/02/2020 19:18

L'Eurocambra aprova l'acord comercial amb el Vietnam, que protegeix diverses DO de vi catal

El Parlament Europeu en una foto de recurs.
CORTES DE CASTILLA-LA MANCHA

L'acord s'ha aprovat malgrat els dubtes sobre drets humans i estndards laborals

BARCELONA / BRUSSELLES, 12 febr. (EUROPA PRESS) -

El ple del Parlament Europeu ha donat el vistiplau a l'acord de lliure comer amb el Vietnam, que elimina gairebé tots els aranzels amb el segon soci més important del bloc comunitari en l'Associació de Nacions del Sud-est Asitic (Asean), i la ratificació del qual ha perillat pels dubtes respecte als estndards laborals i el respecte dels drets humans en aquest país.

El cava i les DO Catalunya, DO Empord, DO Priorat i DO Peneds de vi es troben entre els productes europeus que queden protegits amb aquest acord comercial, que s'ha aprovat aquest dimecres en el ple de l'Eurocambra.

Malgrat les crítiques d'alguns sectors per la vulneració de drets fonamentals al país asitic, el pacte l'han ratificat una gran majoria de 401 vots a favor, 192 en contra i 40 abstencions.

L'acord inclou salvaguardes vinculants en matria de protecció del clima, drets laborals i drets humans que permetrien suspendre'l en cas de violacions greus. Els eurodiputats, a més a més, esperen que aquest nou marc de relació ajudi a protegir el medi ambient i a encoratjar el progrés social al país.

Pel que fa a la protecció de les inversions, les parts han acordat crear un sistema de tribunals d'inversions semblant al que el bloc comunitari va pactar amb el Canad per al CETA i que volia engegar amb els Estats Units en el cas del TTIP.

En tot cas, la desaparició gradual de gairebé tots els aranzels en el comer amb el Vietnam preveu també la protecció de 169 productes europeus emblemtics, entre els quals alguns que són d'inters per a Espanya, com els cítrics valencians, el safr i formatge manxecs, el pernil de jabugo i la denominació d'oli d'oliva i vi.

Les companyies europees també podran participar en les licitacions públiques que convoca el Govern del Vietnam i diverses ciutats, entre les quals Hanoi.

El comer de mercaderies entre la UE i el Vietnam ascendeix a 47.600 milions d'euros l'any i a 3.600 milions en el cas dels serveis, segons les dades de la Comissió Europea.

El bloc comunitari exporta al país asitic principalment maquinria, equips de transport, productes químics i agrícoles. El Vietnam, per la seva banda, exporta a la UE equips de telecomunicacions, peces de vestir i productes alimentaris.

PODEM HI VOTA EN CONTRA

La delegació d'Unides Podem a l'Eurocambra ha votat en contra de la ratificació de l'acord perqu considera que est dissenyat "a mida de les grans multinacionals i no dels interessos de la ciutadania".

També critica que amb aquest pacte la UE passa per alt la "persecució d'opositors polítics, activistes i periodistes en honor d'un benefici comercial basat en la competncia deslleial entre treballadors europeus i vietnamites".

"No hi ha cap garantia que aquest acord serveixi per implementar millores democrtiques o laborals al Vietnam perqu no hi haur mecanismes de pressió quan s'hagi signat", ha alertat l'eurodiputada María Eugenia R. Palop.

A favor de l'acord hi han votat els eurodiputats del PP, el PSOE, Cs i l'eurodiputat de Vox Hermann Tertsch, mentre que als vots contraris d'UP s'hi han sumat els d'ERC, Bildu, En comú Podem, una altra eurodiputada de Vox i els exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí.

S'han abstingut l'eurodiputat de JxCat Carles Puigdemont i dos eurodiputats de Vox, Jorge Buxadé i Margarida de la Pisa Carrión.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés