Publicat 28/02/2019 19:12CET

L'euríbor tanca febrer amb un -0,108% i encadena tres anys en negatiu

Pis a Madrid
EUROPA PRESS - Archivo

MADRID, 28 febr. (EUROPA PRESS) -

L'euríbor, l'índex en qu es troben referenciades la majoria de les hipoteques espanyoles, ha tancat el mes de febrer amb un -0,108%, cosa que encadena tres anys en negatiu.

En la taxa diria, l'euríbor s'ha situat aquest dijous, el darrer dia del mes, també en el -0,108%, de manera que l'índex presenta aquesta mitjana del -0,108%, davant del -0,116% de gener, amb el que puja per onz mes consecutiu i confirma clarament la seva nova direcció alcista.

Amb aquests valors, les hipoteques de 120.000 euros a 20 anys amb un diferencial d'euríbor +1% a les que els hi toqui revisió experimentaran un encariment d'uns 52,92 euros en la seva quota anual o, cosa que és el mateix, de 3,24 euros el mes.

L'euríbor es va endinsar el febrer del 2016 en terreny negatiu per primera vegada en la histria davant la política ultraexpansiva del Banc Central Europeu (BCE) per apuntar la recuperació a la zona euro, per la qual cosa acumula exactament tres anys per sota del 0%.

L'analista de XTB Alejandro Núñez ha recordat que fa un any l'euríbor va aconseguir el seu punt d'inflexió, en registrar el tipus d'inters mínim de la darrera dcada (-0,191%), i des de llavors la tendncia ha estat ascendent.

"Malgrat estar en nivells negatius, sembla que l'índex interbancari continua amb l'objectiu de frenar les caigudes i iniciar el canvi de tendncia que afavorir el comportament del sector bancari en detriment dels seus clients, que seran els que hagin de fer front a una gran despesa financera", ha assenyalat l'analista.

Al no haver-hi "cap efecte que pugui frenar l'expectant augment" de l'índex, podria tornar a nivells propers a zero i fins i tot positius a principis del 2020.

Des de XTB han explicat que l'impacte d'una pujada de tipus d'inters per part del BCE i, per tant, de l'Euríbor, podria tenir en a llarg termini efectes en la compra d'immobles en les economies desenvolupades, perqu amb les dades de venda dels primers habitatges s'ha comenat a contreure el mercat en el darrer semestre de l'any 2018, a causa de l'encariment del metre quadrat i la l'augment de l'euríbor.

Així, podria succeir que una pujada gradual de l'índex frenés la compra d'immobles, generant a mig-llarg termini una reculada del PIB europeu i nacional i, per tant, de l'economia global, ha apuntat l'analista.

ALGUNES HIPOTEQUES PODRIEN DISPARAR-SE

Del seu costat, la portaveu del Comparador Financiero iAhorro, Lucía Veiga, ha advertit que algunes hipoteques podrien encarir-se fins els 130 euros a l'any. Aquest seria el cas d'un ciutad amb una hipoteca de 300.000 euros a 30 anys amb un diferencial d'euríbor +0,99%, que hauria de pagar 130,92 euros més que el 2018.

D'aquesta manera, la diferncia a l'hora de pagar la hipoteca ara o fa un any comena a créixer a poc a poc. "En aquest mes ja podem parlar, en alguns casos, d'un encariment de més dels 100 euros a l'any en les hipoteques, encara que és veritat que seguim lluny de les dades dels anys més crítics de l'euríbor", han assenyalat des de iAhorro.

No obstant aix, Veiga ha apuntat que l'indicador segueix en negatiu, la qual cosa és "una bona notícia per als ciutadans que tenen hipoteques variables".

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés