Publicat 21/01/2014 11:48

L'estudi Sophie constata que les càrregues familiars i laborals excessives empitjoren la salut

BARCELONA, 21 gen. (EUROPA PRESS) -

Els països del sud d'Europa i els anglosaxons, que no disposen de bons serveis públics per a la cura de familiars, tenen una població amb més mala salut que els països nòrdics i de l'est d'Europa, a causa de les altes càrregues familiars i laborals, segons posa de manifest un estudi del projecte europeu Sophie.

El treball, que ha analitzat la realitat dels 27 països de la Unió Europea (UE), detecta que la combinació de llargues jornades laborals i càrregues familiars als països continentals i del sud d'Europa "té un efecte negatiu sobre la salut de les dones i dels homes", segons ha indicat el Centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa (Ciber) en un comunicat.

En canvi, als països nòrdics i de l'est d'Europa, "amb millors serveis públics per externalitzar la cura de fills i persones dependents", no hi ha l'esmentada relació.

El projecte europeu Sophie, que avalua l'impacte de les polítiques estructurals en desigualtats en salut, està finançat pel Setè Programa Marc de la UE i coordinat per l'Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), en col·laboració amb el Ciber d'Epidemiologia i Salut Pública (Ciberesp), dependent de l'institut de Salut Carlos III.

D'aquesta manera, els investigadors constaten que la relació de les llargues jornades de treball i càrregues familiars amb la salut de les persones "depèn del model de política familiar que se segueix".

En països amb el model de família tradicional, per tant, la situació és pitjor que en aquells que promouen un model de parella amb les dues persones utilitzades i bons serveis públics que permeten l'externalització de la cura de fills i dependents, ha explicat la coordinadora del treball Lucía Artazcoz.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés