Actualitzat 07/10/2015 18:16

L'Estat vol portar al TC les lleis catalanes contra els desnonaments i pisos buits

La Generalitat mantindrà les normatives i combatrà "l'amenaça que ha formulat el Govern del PP"

BARCELONA, 7 oct. (EUROPA PRESS) -

El Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques ha notificat a la Generalitat en una carta aquest dimecres que preveu recórrer davant del Tribunal Constitucional (TC) la Llei 24/2015 de mesures urgents per afrontar emergències habitacionals i pobresa energètica i la normativa de l'impost als pisos buits d'entitats financeres.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha assegurat en un comunicat que la Generalitat mantindrà en vigor les dues lleis i combatrà "l'amenaça que ha formulat el Govern del PP, que deixa aquestes lleis penjant d'un fil".

L'executiu central té nou mesos per decidir si acaba portant aquestes lleis als tribunals, però ja ha traslladat a la Generalitat els seus arguments contraris a aquestes normatives.

Considera que la llei derivada de la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) de mesures urgents per afrontar l'emergència a l'àmbit de l'habitatge, que inclou lloguer social obligatori, dació en pagament i reallotjo immediat, atempta contra el concepte de propietat establert en la Constitució i el Codi Civil.

Vila ha recordat que aquesta llei respon a una petició popular i ha estat aprovada pel Parlament amb el suport de la majoria de grups, i ha advertit que l'executiu català destinarà "els esforços que calguin per desactivar aquesta decisió del Govern espanyol" per la seva gran rellevància social.

REGLAMENT PENDENT

Respecte a l'impost a pisos d'entitats financeres buits durant més de dos anys --bonificable fins al 100% si es lloguen--, el Ministeri considera que aquest fet imposable ja està regulat a la Llei d'Hisendes Locals de març del 2004, que preveia un recàrrec a l'Impost de Béns Immobles (IBI) als pisos buits.

La Generalitat ha argumentat que encara no s'ha concretat el reglament de l'esmentada llei del 2004, i que, si finalment s'aprova, la nova llei catalana ja inclou una disposició addicional que estableix un mecanisme de coordinació amb els ajuntaments per evitar una doble imposició.

El Govern mantindrà la tramitació del reglament de la llei catalana d'impost de pisos buits; el conseller s'ha mostrat convençut que es podran resoldre les discrepàncies, i ha afegit: "Nosaltres defensarem aquesta llei fins al final".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés