Publicat 15/04/2016 16:04CET

L'Estat retalla 2.000 milions el 2016 per contenir el dèficit

Cristóbal Montoro tras el Consejo de Ministros
EUROPA PRESS

MADRID, 15 abr. (EUROPA PRESS) -

El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha anunciat aquest divendres que pròximament s'aprovarà un acord de no disponibilitat de crèdit en els pressupostos generals de l'Estat del 2016 per import de 2.000 milions d'euros, amb la finalitat de retallar el dèficit públic, que va acabar el 2015 al 5%, molt per sobre del 4,2% compromès, i que fa molt difícil complir amb l'objectiu del 2,8% per a aquest any.

Al terme de la reunió del Consell de Ministres, Montoro ha indicat que amb aquest acord de no disponibilitat l'Estat aplicarà la mateixa mesura que ha sol·licitat el Govern espanyol a les comunitats autònomes, i que haurà de ser ratificada aquesta tarda a la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF). Després, començarà la negociació bilateral amb les comunitats que es materialitzarà en nous plans d'ajust, amb sengles viables de consolidació fiscal.

A més, Espanya compleix així amb la recomanació autònoma que va enviar Brussel·les a l'Executiu el passat 9 de març, en el marc del procediment de dèficit excessiu, instant el Govern espanyol a adoptar les mesures per aconseguir una correcció duradora del dèficit públic.

El ministre ha avançat que aquesta retallada de la despesa no afectarà la despesa social ni partides que el Govern espanyol considera prioritàries com la seguretat, les transferències a la Seguretat Social, al Servei Públic d'Ocupació Estatal, que gestiona els subsidis d'atur, a les beques d'Educació o a les transferències al Adif per a despesa de manteniment.

De fet, del total de 2.000 milions de retallada, 950 milions es retallaran en aquelles despeses vinculades a operacions del capítol VIII dels Pressupostos amb impacte al dèficit públic i a les partides dels Ministeris d'Economia, Indústria, Energia i Turisme i Foment.

Alhora, Montoro ha indicat que l'ajust s'ha realitzat de manera "proporcional" entre Ministeris i a la resta de partides en funció dels crèdits inicials.

Segons el Govern espanyol, les mesures que s'estan adoptant responen a la necessitat de complir amb urgència a la recomanació autònoma de la Comissió Europea i per raons d'interès general per evitar les conseqüències que puguin derivar-se d'un agreujament en el marc del protocol de dèficit excessiu.

COMPLIMENT DEL DÈFICIT 2015.

Juntament amb aquest acord de no disponibilitat de la despesa, Montoro també ha presentat un informe al Consell de Ministres sobre el compliment dels objectius de dèficit, deute i regla de despesa de les administracions públiques el 2015 en compliment de la llei d'estabilitat pressupostària, que determina que abans del 15 d'abril de cada any es presentarà l'esmentat informe.

En relació amb el compliment de l'objectiu de dèficit, ha recordat el tancament del 2015 al 5% del PIB, després del compliment de l'Estat i les corporacions locals i la desviació de comunitats i Seguretat Social. Precisament sobre les regions, ha recordat que aquesta tarda al CPFF s'abordaran els plans economicofinancers de les comunitats que no han complert.

Pel que fa a la regla de despesa, Montoro ha dit que totes les administracions han incomplert i, per aquesta raó, ha afirmat que el Govern espanyol pretén retallar la despesa de l'Estat en 2.000 milions d'euros, mentre que sí han aconseguit retallar el deute públic per sota de l'objectiu estimat, que ho ha xifrat al 100,7% del PIB, per sobre del 99,2% en què ha tancat. Només Astúries i Catalunya no van complir amb els seus objectius de deute.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés