Actualitzat 26/09/2014 19:07

L'Estat recorrerà dilluns la llei de consultes i el decret del 9N

Soraya Sáenz de Santamaría
Foto: EUROPA PRESS

Santamaría diu que no es podrà "fer res" per organitzar el referèndum

MADRID, 26 (EUROPA PRESS)

L'Advocacia de l'Estat registrarà dilluns que ve en el Tribunal Constitucional el recurs del Govern central contra la llei catalana de consultes i el decret de convocatòria d'un referèndum independentista per al 9 de novembre a Catalunya, després d'un consell de Ministres extraordinari que previsiblement reunirà dilluns al matí el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, que torna aquest dissabte de la Xina.

   Així ho ha assegurat la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d'aquest divendres, en què ha confirmat que, una vegada que el president català, Artur Mas, signi el decret de convocatòria de la consulta aquest dissabte, el Govern central signarà la petició d'informe al Consell d'Estat i, "en un termini breu", es convocarà el Consell de Ministres. Previsiblement serà dilluns.

   Aquest mateix dia, l'Advocacia de l'Estat registrarà els recursos en el Tribunal Constitucional, que ha de reunir-se en ple per admetre'ls a tràmit, en una data encara sense determinar.

   Sáenz de Santamaría ha tornat a recalcar que l'admissió suposarà la suspensió tant de la llei com de la convocatòria de la consulta perquè és el que estableix la Constitució: si el Govern espanyol ho sol·licita al recórrer, la suspensió s'aplica automàticament quan s'admet a tràmit el cas.

   Aquesta suspensió significa que no es pot continuar amb l'organització de cap aspecte de la consulta, ha recalcat la vicepresidenta, preguntada per la possibilitat que es realitzin campanyes a favor del 9N.

   "Suposa que no es pot dictar ni fer res en execució de les mateixes", ha insistit la vicepresidenta. "Ja no es pot continuar amb la convocatòria", ha afegit.

   Santamaría ha aprofitat per reiterar que el camí pres per Artur Mas és un error i que el Govern estatal "li va deixar ben clar" que no seria legal convocar una consulta, ni mantenir aquesta política de "dividir". A canvi, ha apostat per "treballar junts".

DEL CONSELL D'ESTAT AL DE MINISTRES

   Tot i que el president de la Generalitat convoqui aquest dissabte la consulta independentista, el Govern espanyol no té previst reunir-se fins al dilluns per començar els tràmits davant del Tribunal Constitucional.

   Tampoc fins a aquest dia al matí podrà acudir al registre del Tribunal, ja que està tancat els caps de setmana.

    Per ordenar la interposició del recurs, el Govern espanyol necessita tenir un dictamen del Consell d'Estat.

   Aquesta petició es realitzarà una vegada que entri en vigor la llei de consultes i Artur Mas signi el decret de convocatòria, el que segons ha anunciat ell mateix ocorrerà dissabte.

   L'executiu enviarà l'expedient amb tota la documentació a l'òrgan consultiu i li sol·licitarà dictamen en un termini molt breu de temps.

   Fonts d'aquesta institució han assegurat a Europa Press que el Consell està preparat per treballar en el document i reunir-se per a la seva aprovació en qualsevol moment del cap de setmana.

   Es dóna per gairebé redactat aquest dictamen, donada la jurisprudència que existeix i els antecedents d'aquest cas. Tot i això, el Consell ha d'estudiar el decret de convocatòria que signarà Artur Mas i que no es publicarà fins a aquest dissabte. Sí és conegut el contingut de la llei catalana de consultes, tenint en compte que s'ha tramitat al Parlament autonòmic.

EN ESPERA DEL TRIBUNAL CONSTITUCIONAL

   El Tribunal Constitucional no es pronunciarà en un primer moment sobre el fons de la qüestió quan es reuneixi per admetre a tràmit els recursos del Govern central.

   La suspensió que dictarà tindrà una vigència de cinc mesos i si per llavors no ha dictat sentència, haurà de decidir si manté la suspensió o l'aixeca fins que resolgui l'assumpte.

   El TC ja ha analitzat la validesa de convocar una consulta per part d'una comunitat autònoma. L'última vegada va tenir lloc el 25 de març del 2013, quan va anul·lar la declaració sobiranista catalana i ha afirmat que en el marc de la Constitució una comunitat "no pot unilateralment convocar un referèndum d'autodeterminació per decidir sobre la seva integració a Espanya".

   El setembre del 2008, ha rebutjat també la consulta plantejada pel lehendakari Juan José Ibarretxe i avalada per la majoria del Parlament basc per vulnerar l'article 149.1.32 de la Constitució, que reserva a l'Estat la competència exclusiva d'autoritzar la convocatòria de consultes populars per via de referèndum.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés