Publicat 11/04/2014 14:57

L'Estat promou una nova llei de patents per simplicar procediments

José Manuel Soria, Consejo
EUROPA PRESS

MADRID, 11 abr. (EUROPA PRESS) -

L'Exectiu espanyol ha aprovat aquest divendres un avantprojecte de llei de patents que simplificarà els procediments per a la seva concessió i les homologarà a nivell europeu, ha explicat el ministre d'Indústria, Energia i Turisme, José Manuel Soria, en la compareixença de premsa després del Consell de Ministres.

La nova llei, ha assenyalat, substituirà la vigent des de 1986, que "requereix un canvi" gairebé trenta anys després; un dels seus objectius serà simplificar el procediment per a la concessió de patents mitjançant la fixació d'un procediment únic per a la concessió de patents, ha assenyalat.

La norma, que es proposa "fomentar la innovació com una de les activitats fonamentals per a una major industrialització", inclourà un examen previ en relació amb la novetat que aporta la innovació, el que permetrà "aconseguir patents sòlides de manera semblant als països de l'entorn".

Sobre aquest últim aspecte, el ministre ha explicat que la nova llei adaptarà les patents al Conveni de Munic, que assimila les concessions espanyoles a les de la resta d'Europa.

En una nota, el Ministeri d'Indústria explica que l'avantprojecte revisa el marc legal de la propietat industrial a Espanya, regulat per la llei 11/1986 de patents.

L'objectiu fonamental de la nova llei, explica, és equiparar la normativa a l'àmbit internacional i enfortir el sistema de patents espanyol, establint un marc legal que primi l'activitat verdaderament inventiva i innovadora.

La llei oferirà a més una alternativa atractiva per als interessats que optin per la via nacional de protecció de les invencions.

La nova llei ofereix als empresaris, emprenedors i a les institucions públiques i privades espanyoles una alternativa "ràpida i eficaç per protegir les seves innovacions mitjançant patents sòlides, eliminant els desavantatges comparatives respecte dels sol·licitants de la via europea i de la via internacional".

Un sistema de patents sòlid evita a més monopolis injustificats, ja que no es dóna la protecció i el dret d'exclusivitat que la patent suposa a menys que es justifiqui realment la novetat, explica el departament dirigit per Sòria.

BOMBOLLES TECNOLÒGIQUES.

A més, l'aplicació de la norma beneficiarà segons el parer del Govern de Madrid als particulars al garantir la serietat de les patents i a l'evitar les bombolles tecnològiques i millorar en general la imatge de la patent espanyola.

Com novetats de la firma, figura la que es redueix en un 50% la taxa de sol·licitud i recerca de patents per a emprenedors i pimes.

Es modifica el sistema de concessió, que donarà com a resultat patents de major qualitat i comparables a les dels països de l'entorn.

La implantació d'un únic procediment que desemboca en un únic títol, beneficiarà també a la seguretat jurídica, ja que es tracta de títols que han superat un doble filtre, el de l'examen substantiu i possibles oposicions de tercers.

Els sol·licitants tindran a més accés a informació rellevant que els permetrà adoptar decisions sobre la possibilitat de, per exemple, patentar en altres països, permetent així establir una estratègia d'internacionalització de la seva empresa.

OFICINA DE PATENTS

L'avantprojecte de llei estableix que l'Oficina Espanyola de Patents i Marques (OEPM), dependent del Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme), serà l'única institució nacional que atorgarà la data de presentació a les patents que se sol·licitin, i serà també l'única que atorgarà patents, garantint d'aquesta manera la unitat de mercat.

La norma regula també el règim d'actuació davant de l'OEPM de manera que només caldrà actuar a través d'un Agent de la Propietat Industrial (API) quan el sol·licitant sigui extracomunitari tal com succeeix habitualment en la major part dels països.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés