Publicat 23/12/2014 17:27

L'Estat crea un fons de suport a la liquiditat per a entitats locals amb 820 milions a un tipus zero

Antonio Beteta.
EUROPA PRESS

MADRID, 23 des. (EUROPA PRESS) -

El Govern central posarà a disposició de les entitats locals que ja s'hagin acollit prèviament al Pla de Pagament a Proveïdors un nou mecanisme de suport a la liquiditat per fer front als seus deutes, que estarà dotat inicialment amb 820 milions d'euros i que tindrà un tipus d'interès 0 a l'any 2015.

Així ho han anunciat el secretari d'Estat d'Administracions Públiques, Antonio Beteta, i el president de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), Íñigo de la Serna, després de la Comissió Nacional de l'Administració Local (CNAL) celebrada aquest dimarts al Ministeri d'Hisenda.

Aquest fons de suport a la liquiditat se subdivideix al seu torn en dos grups, en funció de la situació financera de l'entitat local. Així, els ajuntaments complidors en termes de deute, dèficit i període mitjà de pagament, que són al voltant de 700, podran recórrer a l'anomenat fons d'impuls econòmic, dotat amb 130 milions d'euros, que podran destinar a fer inversions sostenibles, amb tipus d'interès del 0% el 2015.

Per la seva banda, els ajuntaments incomplidors podran acollir-se al batejat fons d'ordenació, dotat amb 690 milions d'euros. Aquest fons preveu dos escenaris, el primer dels quals està dirigit a prop de 233 entitats locals que tenen "autèntics problemes" en matèria de deute i dèficit públic. Per a ells l'Hisenda posarà a la seva disposició 364 milions d'euros.

El segon escenari està destinat als ajuntaments de més de 75.000 habitants que incompleixin el període mitjà de pagament als seus proveïdors. En aquesta situació s'hi troben 14 municipis, que podran disposar de 326 milions d'euros a un tipus d'interès 0.

Tot i això, el nombre d'ajuntaments beneficiats podria augmentar perquè 13 dels 144 inclosos en aquest grup que encara no han enviat informació acosta del seu període mitjà de pagament.

En total, aquest nou fons de suport a la liquiditat dels ajuntaments estarà dotat amb 820 milions, tot i que segons ha afirmat De la Serna, podria arribar fins a 1.000 milions, tal com els ha traslladat el Govern central.

Alhora, el president de la FEMP ha reconegut que el fons estarà subjecte a "una determinada condicionalitat", que tindria a veure amb el subministrament d'informació, si bé ha celebrat la mesura, perquè suposarà "un nou baló d'oxigen a l'hora de no tenir interessos".

FLA SOCIAL

Alhora, el Govern central ha confirmat a la FEMP que es posarà en marxa l'anomenat FLA Social, que estarà dotat amb entre 900 i 1.500 milions d'euros, i que servirà perquè les Comunitats Autònomes saldin els seus deutes amb ajuntaments relatius a la prestació de serveis socials.

A més, per a les que decideixi no acollir-se a aquest mecanisme, que és voluntari, el Govern espanyol aprovarà divendres que ve la modificació de la llei orgànica de finançament de Comunitats Autònomes, que permetrà a l'Estat retenir a les autonomies les quantitats que deuen als ajuntaments per la prestació d'aquests serveis.

"El Govern espanyol ha atès la petició dels ajuntaments, i vol resoldre un problema que ara mateix pot estar produint-se, que determinades Comunitats Autònomes que tinguin subscrits acords amb entitats locals en temes socials no estiguin complint amb les obligacions de pagament, i no estiguin pagant per la prestació d'aquests serveis", ha explicat De la Serna.

Així, el president del FEMP ha celebrat que es tracta d'una mesura "enormement positiva" perquè situa les entitats locals "a un pla d'igualtat amb les Comunitats Autònomes", i que ho fa "en un aspecte molt sensible com és garantir la prestació de serveis socials".

Alhora, De la Serna ha informat que la Federació que presideix col·laborarà amb el Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques per "fer una escombrada a tots els Ajuntaments i conèixer els convenis que estan sense pagar".

Hisenda i ajuntaments també han acordat aquest dimarts ampliar a un termini de deu anys la devolució de la liquidació negativa que es va produir el 2013, i per a la qual el termini fixat era de tres anys. L'objectiu d'aquesta mesura és, un altre cop, dotar de liquiditat les entitats locals.

Alhora, la FEMP ha tornat a sol·licitar al Govern espanyol la flexibilització del sostre de la despesa dels ajuntaments, petició que, segons De la Serna, l'Executiu segueix analitzant. Tampoc s'ha tancat un acord sobre la possibilitat que les entitats locals puguin invertir el seu superàvit del 2014 al 2015, com ja van fer l'any passat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés