Publicat 28/11/2014 17:11

L'Estat crea un fons de resolució bancària de 6.000 milions per limitar l'ús de diners públics

Luis de Guindos
EUROPA PRESS

MADRID, 28 nov. (EUROPA PRESS) -

El Govern central ha creat un fons de resolució nacional bancària amb una dotació d'entre 5.500 i 6.000 milions d'euros, que serà finançat per les aportacions de la banca, amb la finalitat que el rescat futur d'entitats amb diners públics sigui "excepcional".

Així ho ha anunciat el ministre d'Economia, Luis de Guindos, en la roda de premsa després del Consell de Ministres, en què s'ha aprovat l'avantprojecte de llei de resolució bancària, que bàsicament se centra en una directiva europea. El ministre ha concretat que aquest fons serà administrat pel Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) i els seus recursos tindran com a mínim l'1% dels dipòsits garantits del sector.

Les dotacions al fons, que s'integrarà de manera progressiva fins al 2016 en el Fons Únic Europeu, es nodriran de les quotes abonades per la banca al Fons de Garantia de Dipòsits (FGD), del dos per mil dels dipòsits. Fins que aquest fons nacional s'integri a l'europeu, les aportacions de les entitats es repartiran entre tots dos.

El Ministeri d'Economia ha explicat en un comunicat que la contribució de cada entitat es determinarà atenent la proporció que els passius totals, exclosos els recursos propis i l'import dels dipòsits garantits, representin sobre el total afegit de les entitats. Addicionalment, les contribucions s'ajustaran al perfil de risc de cada entitat.

El FROB tindrà els recursos d'aquest fons per finançar mesures de resolució. L'ordre de prelació per assumir pèrdues en una entitat en resolució fixa en primer lloc als accionistes i creditors, fins a un valor del 8% del total de passius de les entitat.

Si aquesta quantitat no és suficient per al reflotament, el fons de resolució creat assumiria fins a un import màxim d'un 5% dels passius. El ministre ha explicat que aquests percentatges de pèrdues no s'han donat mai en el rescat d'una entitat espanyola. "Es garanteix que l'entrada de diners públics serà excepcional", ha afirmat contundent.

PRIMER ELS DINERS PRIVATS PER AL RESCAT.

El titular d'Economia ha incidit que en el futur rescat de les entitats entrarà "abans" diners privat que públic. Sobre aquesta qüestió, ha garantit que en última instància s'afectarà els dipositants, quedant exclosos els dipòsits coberts pel FGD, de fins a 100.000 euros.

A partir de l'1 de gener del 2016, una vegada que el Mecanisme Únic de Resolució (MUR) europeu estigui plenament operatiu, els fons nacionals de resolució dels països membres de la zona euro s'integraran en un Fons Únic de Resolució. La mutualització de l'ús d'aquest fons únic es realitzarà de manera progressiva en un termini de vuit anys. El calendari previst estableix que en el primer any serà del 40%; en el segon any del 20%, mentre que els següents sis anys serà del 40% restant, en percentatges iguals.

L'avantprojecte preveu la necessitat que totes les entitats comptin, de manera preventiva, amb un pla de reestructuració i de resolució, que després serà proposat al supervisor.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés