Publicat 18/10/2017 13:07

L'Estat contempla substituir Junqueras si aplica el 155 i reforçar el control sobre la Hisenda catalana

Cristóbal Montoro
Europa Press

Montoro ha enviat dos contractes de publicitat a la Fiscalia per la seva possible relació amb l'1-O i preveu supervisar-ne la recaptació i els organismes

MADRID, 18 oct. (EUROPA PRESS) -

El Govern espanyol contempla substituir el vicepresident i conseller d'Economia i Hisenda de Catalunya, Oriol Junqueras, si aplica l'article 155 de la Constitució en els propers dies, com preveu si no és satisfactòria la resposta del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, al requeriment del Govern central. A més, l'Executiu estudia reforçar el control sobre la Hisenda pública catalana amb mesures addicionals a les que ja està aplicant, segons han informat fonts del Ministeri d'Hisenda.

Des de l'Executiu espanyol es considera que el vicepresident és el responsable d'espantar la inversió a Catalunya. Situació que s'ha agreujat amb la fugida de les empreses, que va començar amb l'anunci del Banc de Sabadell, seguit de la Caixa i d'altres grans empreses i que suma ja 700 trasllats de domicili social.

A més, argumenten que la irregularitat que suposa el fet que la Generalitat hagi celebrat un referèndum il·legal sense reflectir-se en el pressupost públic. "D'on han sortit els diners per pagar tota la infraestructura?", es pregunten en el Ministeri d'Hisenda, que ha enviat ja dos contractes menors a la Fiscalia per la seva possible relació amb el referèndum il·legal del passat 1 d'octubre. Es tracta de dos contractes de publicitat per poc més de 10.000 euros.

No obstant això, a l'Executiu són conscients que amb aquesta quantitat no es paga la consulta que va tenir lloc el passat 1 d'octubre i per això remeten a la investigació de la Justícia per esbrinar d'on van sortir els fons.

En qualsevol cas, la previsió és que, si finalment s'aplica el 155 de la Constitució, el Ministeri d'Hisenda reforci els controls sobre la Hisenda catalana. Per a això, es contemplaria la sortida d'Oriol Junqueras, que hauria de ser substituït, segons les fonts consultades, per una persona amb un perfil tècnic, amb coneixements del funcionament de la Hisenda.

A més, s'augmentaria el control sobre més aspectes com ho són la recaptació de la Generalitat, que ara constitueix el 20 per cent del total i també es preveu supervisar la despesa dels organismes autònoms. Cosa que, asseguren, s'ha començat a fer ja, però que encara té recorregut per executar.

HISENDA CONTROLARIA LA DESPESA ELECTORAL CATALANA EN CAS DE COMICIS

Les fonts consultades expliquen que la intervenció dels comptes catalans que va engegar el setembre el Ministeri d'Hisenda, amb la necessitat d'autorització per a tots els pagaments i l'acord de no disponibilitat de despesa, es perllongarà fins que la legalitat constitucional sigui restituïda en aquesta comunitat autònoma.

I seguirà així encara en el cas que Carles Puigdemont convoqui unes eleccions autonòmiques, encara que les anomeni eleccions constituents. Seria el Ministeri que dirigeix Cristóbal Montoro qui controlaria tot el pressupost electoral i decidís l'autorització dels pagaments.

Així, per fer qualsevol despesa electoral, la Generalitat hauria de demanar a Hisenda el títol habilitant per gastar.

ROMEVA NO PODRÀ DONAR 300.000 EUROS ALS ACORDS DE PAU DE COLÒMBIA

El mateix que haurà de demanar per poder donar els 300.000 euros que va anunciar aquest dimarts el conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva, per als acords de pau entre l'extinta guerrilla de les Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia (FARC) i el Govern colombià, segons fonts del Ministeri.

En aquest sentit, recorden que el Pressupost català està tancat i que si aquesta xifra no estava pressupostada amb anterioritat a les mesures adoptades per Hisenda, no es podrà fer efectiva per part de la Generalitat.

COMPTE AL BANC D'ESPANYA PER A ROMANENT DE FINANÇAMENT

El Ministeri ha pagat, amb càrrec al sistema de finançament, un total de 940 milions d'euros de despeses ordinàries del Govern --educació, sanitat, serveis socials i funcionaris-- entre els darrers dies de setembre i els primers d'octubre, als quals caldria afegir la part que li correspon a la Generalitat del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA).

Segons les pròpies dades d'Hisenda, a Catalunya li corresponen 1.400 milions mensuals del sistema de finançament autonòmic. Però el romanent d'aquesta quantitat serà ingressat en un compte que es va a crear al Banc d'Espanya, específicament per a aquesta finalitat. Se'n farà càrrec la Secretaria General de Finançament Autonòmic i Local, segons l'ordre del Ministeri d'Hisenda que aquest dimecres publica el Butlletí Oficial de l'Estat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés